Островът на Одисей - част 2 - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Островът на Одисей - част 2
Автор: Елена Исаева

Както споменах в първа част, остров Итака не е само природни дадености. Островът си има своя инетерсна и древна история. Както е известно легенда гласи, че тук, на Итака е роден Одисей. В негова чест е построен паметник при манастира, посветен на Богородица,  Катарон, който е и едно от най – важните места за поклонение на жителите на острова. Манастирът е построен в селището Ангони в края на XVII век, а от местоположението му се разкриват невероятни гледки към сравнително близкия острова Кефалония, както и към останалите йонийки острови.

Най – живописното градче на Итака е Киони. Градът е малък, многоцветен и запомнящ се. Пристанището му напомня на големите гръцки пристанища, а накацалите на брега къщи, боядисани в бяло и пастелни цветове, както и живописните малки улици, окичени с надвисналите от оградите красиви разноцветни храсти, придават на Киони един незабравим чар и елегантност. Разходете се из улиците, отбийте се в сувенирните магазинчета, непремено поспрете в някой от уютните ресторанти по крайбрежната ивица, откъдето ще се любувате на красивите гледки, докато хапвате вкусна гръцка храна, а водата ще се разлива в спокойни малки вълнички, досущ в краката ви.

Островът на Одисей - част 2
Снимка: pixabay.com

Столица на острова е град Вати, разположен в малък, спокоен залив. В средата на залива има малък остров Лазарето, където са запазени два венециански замъка. В района на столицата се намират няколко от историческите забележителности, които са свързани с Омировата одисея. Съвсем близо до Вати се намира Пещерата на нимфите, за която се твърди според легендата, че имено тук Одисей е скрил подаръците на феаките, след като се е върнал на острова заради тях. До пещерата се стига по един склон, като се върви нагоре около 30 минути.

На юг от Вати, на около 7 км се намира Фонтанът на Аретус, за който се вярва, че точно тук Емаюс е довел своите свине. Фонтанът е известен като изворът Перапигади. Според епосите на Омир, Емаюс е първият човек, който среща Одисей след завръщането си на острова. А мястото, за което се предполага,че е слязъл на сушата е заливът Айос Андреас.

На няколко километра от Вати се намира Алалкомени – мястото, което според известният археолог Шлиман е било столицата на Одисей, въпреки, че останките, намерени на това място датират от няколко века по – късно.

За цялостна разходка из острова, най – добре е да наемете кола, за да можете да разгледате и останалите населени места. Отидете до село Аноги, където има църква с красиви фрески, а точно срещу нея се намира и венецианската камбанария. Продължете към Ставрос, за да разгледате археологическия музей. Отбийте се в крайбрежното рибарско селище Фрикес.

Остров Итака е една легенда – приказка, която всъщност е съвсем реално красиво място, предлагащо на своите посетители уединение на тихи и спокойни места, лежерност, стил и елегантност. Неслучайно тук редовно всяка година идват да изкаразт ваканцията си редица знаменитости, веднъж открили това чудно приключеснко, китно и вечно зелено райско място. Не се учудвайте, ако изведнъж във водата или по крайбрежието се окажете редом до някоя известна артистична звезда.

Остров Итака не е много популярен като туристическа дестинация, но все пак е достъпен. Организирайте следващата си ваканция на това прекрасно място, което освен, че ще ви очарова, също ще ви накара и да се влюбите в него.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин