Островът на Одисей - част 1 - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Островът на Одисей - част 1
Автор: Елена Исаева

Казват, че на остров Итака е роден Одисей. Дали това е така не знаем със сигурност, но едно е сигурно, остров Итака е изключително романтичен, автентичен и непокътнат от масовата туристическ индустрия. Островът не е много популярна дестинация, не се посещава от много туристи, но за това пък тези, които са го посетили, са заплененени от красотата му.

 

Това прекрасно място в Йонийско море ви дава възможност да буквално да се гмурнете в атмосферата му, да го изследвате и да се наслаждавате на всички дадености, които има като повечето малки типични гръцки острови. Той е хълмист, покрит със зеленина, която достига, спускайки се до морето, с каменисти брегове и малки заливчета с малки бели камъчета, а водата е кристално чиста, сякаш през стъкло гледате заоблените гладки камъни. Отразявайки слънчевите лъчи, водата има изумителен изумруден цвят.

Островът на Одисей - част 1
Снимка: pixabay.com

 

Туристическите кораби акустрират в близост до брега, а слизайки долу и нагазвайки в тези кристални прозрачни води, можете да се почувствате като холивудска звезда, която снима филм на фона на малкия круизен кораб, а може и да ви се прииска да скочите, но бъдете сигурни, че няма как да се изгубите във водите, толкова са бистри, че създават усещане сякаш няма вода, сякаш има поставено красиво синьо или ярко зелено стъкло върху бялото осеяно с камъни дъно.

Независимо от малките си размери, островът има няколко плажа, но не очаквайте някакви удобства или заведения. Плажовете са девствени, предимно покрити с камъчета, на някои има приятна зеленина, която прави естествена сянка. Ето малко информация и за самите плажове:

1.Единственият плаж, на който има шезлонги, чадъри и бар е Филиатро. Плажната ивица е изцяло покрита с бели камъчета, а водите са тюркоазени.

2. Писаетос – плажът също е с бели камъчета, кристална вода, на места из плажа има маслинови дръвчета, което го прави много романтичен, но откъм удобства не е много подходящ. Можете да си вземете със себе си чадър, удобна плажна кърпа, вода и храна.

3. Скинос – разположен в борова гора. Брегът е скалист, но за това пък водата е много плитка. Тук ще се почувствате като в приказка.

Островът на Одисей - част 1
Снимка: pixabay.com

4.  Мармагкас – заобиколен е от евкалиптови дървета, които създават естествена сянка в горещите знойни часове, с бели камъчета и невероятни сини води. От плажа се открива приятна гледка към близкия остров Агиос Николаос. А в най – силните месеци на сезона, тук идва и каравана, от която можете да си купите храна и напитки.

5.  Брегът на Мария – това реално са два плажа, разделени от скали, красиви са, с много зеленина и заоблени камъчета, достъпни само по водка с лодка.

6. Аспрос Гиалос – може би един от най – красивите плажове на Итака. Тук има интересни скални обрзувания, зелена растителност и прекрасни пясъчни лилии.

7. Може би най – хубавият плаж, със ситен бял пясък и невероятни сини води е Платия Амос. Но тук красотата е от плажа, удобствата са от вас, носете си плажни принадлежности, вода и храна.

Освен със своите природни дадености, остров Итака може да ви впечатли и с античната си история. Разходете се из острова, за да го опознаете отблизо.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин