От 1-ви февруари отварят врати музеите на Ватикана - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
От 1-ви февруари отварят врати музеите на Ватикана
Автор: Peika.bg
От 1-ви февруари отварят врати музеите на Ватикана

Ватикана заяви днес, че от 1-ви февруари ще отвори музеите си, включително прочутата Сикстинска капела.

Музеите на Ватикана бяха затворени в продължение на цели 88 дни заради ограничителните мерки, въведени във връзка с пандемията от коронавируса.Това е най-дългият период, през който те са били затворени от Втората световна война насам.

Посетителите ще могат да разглеждат изложените в музеите колекции от понеделник до петък, но ще трябва предварително да резервират билетите си. За посещенията ще се организира и специален график, за да няма прекалено големи струпвания на хора по едно и също време.

Уредниците на музеите са използвали предизвиканото от коронавируса затваряне за извършване на дейности по поддръжка и реставрация.

Извършено е например щателно почистване на стенописите от XV в. в Сикстинската капела, която се посещава от около 6 милиона души годишно.

„Музеите на папата ви очакват с удоволствие”, се казва в изявление на музеите.

Отварянето на ватиканските музеи идва след решението на Италия да разхлаби коронавирусните ограничения, като всички области в страната с изключение на пет от понеделник са в жълта категория, тоест нискорискова. Това позволява на баровете и ресторантите, както и на музеите, да отварят в дневните часове.

Очаква се от понеделник да отворят и Римският форум и Колизеумът. В цяла Италия обаче продължава да е в сила вечерен час, а обслужването на маси в ресторантите и баровете трябва да приключва в 18:00 ч.

Ватикана е най-малката независима страна в света. Разположена е на хълма на Монте Ватикано, в западната част на столицата на Италия – Рим. Държавен глава на Ватикана е папата. Ватикана е с голяма културна значимост, сградите – базиликата „Св.Петър” и Сикстинската капела са произведения на изкуството на световноизвестни товрци като Ботичели, Бернини и Микеланджело. Във Ватиканската библиотека и музеи има произведения с голяма историческа, научна и културна стойност. През 1984 г. Ватикана е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. Това определено е едно от най-посещаваните места от туристите, които избират Рим за своя дестинация. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин