Откъде идва изразът 5 часа на въртележката - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откъде идва изразът 5 часа на въртележката
Автор: Мира Янева
Откъде идва изразът 5 часа на въртележката
Снимка: Thinkstock/Guliver

"Бабина ти трънкина", "на баба ти хвърчилото", "петима Петко не чакат" и всякакви други изрази с баби и без баби се употребяват безогледно и нерегламентирано, под път и над път, без употребяващите ги да имат и идея за какви баби и какви Петковци говорят. Ето защо сме взели радикалното решение да ви срещнем тет-а-тет с героите от изразите, които ползваме всеки ден. Герои забравени, натирени по ъглите и прашасали, та чак не мож ги позна. 

„5 часа на въртележката“ е един от онези изрази, които използваме без да се замисляме откъде са се появили. За него обаче е сравнително ясно откъде идва (за разлика от други фрази, чиято поява тъне в неизвестност).

Дали първо се е родил изразът, или първо е бил вицът – историята многозначително мълчи. Но според градската легенда нескопосан младеж поканил на среща красива девойка. Тя го изгледала и направила знака с въртене на ръка, който разбираме като „ти наред ли си“. Младежът обаче разбрал, че петте пръста означават „в пет часа“, а въртенето е мястото на срещата – въртележката. И се похвалил, че има среща „в пет часа на въртележката“.

Предизвикателство: Уговорете си истинска среща в 5 часа на въртележката. Само гледайте човекът, с когото се уговаряте, да разбере, че това е истинска уговорка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин