Отново влизаме в кухнята с любимата кулинарна блогърка на България – Йоли - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Отново влизаме в кухнята с любимата кулинарна блогърка на България – Йоли
Автор: Peika.bg
Отново влизаме в кухнята с любимата кулинарна блогърка на България – Йоли

„Вкусно с Йоли II“ събира някои от най-впечатляващите рецепти от „Вкусно с Йоли“, „Сладки ноти“ и 16 нови кулинарни предизвикателства! 

Вълшебствата ѝ в кухнята я превръщат в първия български кулинар със собствено предаване в 24 Kitchen, а страстта ѝ към музиката и виолончелото сякаш магически се пренася и върху ястията, които тя приготвя с майсторство и финес. 

Слънчевата Йоланта Делибозова-Йоли, която безспорно е едно от най-усмихнатите и обичани лица на българската кулинарна сцена, се завръща с ново предизвикателство за любителите готвачи – книгата „Вкусно с Йоли II“ (ИК „Сиела“).

„Вкусно с Йоли II“ събира 64 редактирани рецепти от първото издание на „Вкусно с Йоли“, допълнени за повече наслада с 23 от най-изкушаващите предложения от „Сладки ноти“. Книгата съдържа и 16 изцяло нови кулинарни идеи, с които да разнообразите менюто си.

След като през 2021 г. Йоли ни зарадва с изданието „Празнични рецепти“, в което са поместени идеи за ястия за всеки празник в българския календар, тя отново демонстрира как да превърнем и най-обикновения ден в нещо специално.

От бързи кремсупи, подходящи за обедите, когато нямаме време за сложни ястия, до леки и здравословни салати, изкушаващи печива и сладка, впечатляващи предястия, месни и безмесни гозби, във „Вкусно с Йоли II“са поместени над 100 рецепти, от които да се вдъхновим в кухнята. А финалните глави от книгата са посветени специално на коледните и великденските празници – с идеи как да ги направим още по-вкусни и запомнящи се!

Лично приготвени от самата Йоли, която винаги готви с усмивка, вдъхновение и щипка любов, ястията в книгата ще ви спечелят с визия и вкус.

Подходяща както за начинаещи готвачи, така и за вече напреднали „магьосници“ в света на кулинарията, „Вкусно с Йоли II“отново съхранява философията на Йоли, с която тя подхожда към всяко своя ястие – храната е обич, храната е празник, храната е чувство!

Из „Вкусно с Йоли II“от Йоланта Делибозова-Йоли

Отново влизаме в кухнята с любимата кулинарна блогърка на България – Йоли
 

Скъпи читатели,

Специално за вас „Вкусно с Йоли“ излиза в обновен вариант. В книгата съм събрала любими на моето семейство рецепти, които се надявам да станат и ваши.

Изданието включва повечето от познатите ви вече рецепти във „Вкусно с Йоли“, а за повече наслада има и неколцина от втората ми книга „Сладки ноти“. За да вървим напред, да експериментираме и развиваме кулинарното изкуство, си позволих да прибавя и няколко нови непубликувани досега рецепти. Ще се радвам, ако книгата ви хареса и ви е добър помощник в кухнята. Ще съм истински щастлива, ако успея да ви дам нови идеи, които сами да развиете, експериментирайки с вкусове и визия.

Не забравяйте, че задължителни неща в готварството няма. Има само личен вкус, предпочитания и творчество. Наслаждавайте се на храната, радвайте близките си с приготвеното от вас и се усмихвайте, докато готвите. Обгрижвайте ги и дарявайте обич. Само тогава насладата и удовретворението ще са пълни.

Защото всичко е любов!

Цветна фокача

Продукти:

• 1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче суха

• 250 мл хладка вода

• 1 ч.л. захар

• 1 ч.л. сол

• 50 мл зехтин

• 450 г брашно друго:

• червени чушки

• пера зелен лук

• листа босилек

• няколко черни маслини

• 1-2 гъбени пънчета

• слънчогледови семки

• зехтин за поръсване

Приготвяне:

Разтворете маята във водата. Сложете захарта, солта и налейте зехтина. Постепенно прибавете брашното и омесете меко тесто. Може да направите това в кухненски робот. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото на топло за около 30-40 минути, докато удвои обема си.

Докато тестото втасва, подгответе зеленчуците. Нарежете чушките на парченца, наподобяващи венчелистчета. Маслините накълцайте на ситно, а гъбените пънчета нарежете на кръгчета.

Сложете лист хартия за печене в голяма тава. Намаслете го с малко зехтин и прехвърлете втасалото тесто върху него. С ръце оформете неправилен правоъгълник с дебелина около 1 см. Може и да го разточите, но тестото е меко, еластично и лесно се обработва с ръце. Отгоре подредете зеления лук, имитиращ стебла. Оформете цветчета от червените чушки. В центъра им сложете кръгче гъбено пънче, а около него ситно нарязани черни маслини за тичинки. Тук-там поставете листа босилек. По някои от лучените стръкове подредете слънчогледови семки като житни класове.

С пръсти направете вдлъбнатини по фокачата и поръсете с малко зехтин. Изпечете я в предварително загрята на 180° фурна с вентилатор за около 30 минути. От тестото се получават две по-малки фокачи. Ползвайте всякакви зеленчуци, семена, подправки, листа. Помолете децата си да нарисуват цветна картинка и заедно се опитайте да я пресъздадете върху тестото. Забавлявайте се! Креативността и въображението на малчуга - ните са най-ценните им качества, доверете им се!

Бисквити с моркови и кокос

Продукти:

ЗА 50–60 СЛАДКИ

• 1 яйце

• 150 г захар

• 100 г стопено масло

• 3 с.л. олио

• 4 сварени моркова, намачкани на пюре

• ванилия

• 1 ч.л. микс подправки: кардамон, карамфил, канела, индийско орехче, джинджифил

• 70 г кокосови стърготини

• 300 г брашно

• 1 равна ч.л. бакпулвер За глазурата:

• сок от 1 малка мандарина

• 4-5 с.л. пудра захар

Приготвяне:

В купа разбъркайте яйцето със захарта. Налейте маслото, олиото и прибавете морковеното пюре. Овкусете с ванилия и микса от подправки.

Сложете кокосовите стърготини и размесете. Накрая добавете брашното, предварително пресято с бакпулвера. Разбъркайте добре с лъжица или бъркалка.

Загрейте фурната на 175°с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене. Гребнете от сместа с лъжичка и сипете малки купчинки, като оставите разстояние помежду им. Изпечете сладките за около 15-20 минути до златисто.

За глазурата разбъркайте пудрата захар и сока от мандарина. Прибавяйте сока постепенно и преценете гъстотата според предпочитанията си. Глазурата трябва да е достатъчно гъста, за да се задържа по сладките, но и свободно да се разлива.

Покапете я върху бисквитите и след като изсъхне, гарнирайте със стружки настърган морков.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин