Падуа в 30 забележителни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Падуа в 30 забележителни факта
Автор: Елена Исаева

Падуа е един от най-старите градове в Северна Италия, чийто произход датира от римско време.

Свети Антоний от Падуа: Градът е известен с базиликата на Свети Антоний от Падуа, известно място за поклонение, посветено на любимия светец.

Падуа в 30 забележителни факта
Снимка: Елена Исаева

Университет в Падуа: Основан през 1222 г., университетът в Падуа е един от най-старите университети в света и изигра решаваща роля в развитието на съвременната наука.

Галилео Галилей: Известният учен Галилео Галилей е бил професор в университета в Падуа.

Параклис Скровени: Параклисът Скровени съдържа забележителен цикъл от стенописи на Джото, изобразяващи живота на Христос и Дева Мария.

Прато дела Вале: Един от най-големите градски площади в Европа, Прато дела Вале е известен със своята елипсовидна форма и красиви статуи.

Ботаническа градина: Orto Botanico di Padova, основана през 1545 г., е най-старата академична ботаническа градина в света, която все още е на първоначалното си местоположение.

Катедралата в Падуа: Катедралата на града, Cattedrale di Santa Maria Assunta, е впечатляващ пример за романска архитектура.

Астрономическа обсерватория: Астрономическата обсерватория в Падуа, създадена през 1767 г., е една от най-старите обсерватории в света, които все още работят.

Петрарка и Бокачо: Известните поети Петрарка и Бокачо са преподавали в университета в Падуа през 14 век.

Piazza dei Signori: Този исторически площад е заобиколен от забележителни сгради, включително средновековния Palazzo della Ragione.

Падуа в 30 забележителни факта
Снимка: Елена Исаева

Църква Еремитани: Църквата Еремитани съхранява произведения на Андреа Мантеня и е частично разрушена по време на Втората световна война.

Влияние на Венецианската република: Падуа е била под управлението на Венецианската република в продължение на няколко века, оставяйки трайно влияние върху нейната архитектура и култура.

Антонио Канова: Известният неокласически скулптор Антонио Канова е роден в Посаньо, близо до Падуа.

Астрономически часовник в Падуа: Астрономическият часовник на Piazza dei Signori е сложен часовник с различни астрономически и астрологични характеристики.

Родното място на Джорджоне: Известният ренесансов художник Джорджоне е роден в Кастелфранко Венето, недалеч от Падуа.

Caffè Pedrocchi: Едно от най-старите кафенета в Италия, Caffè Pedrocchi е известно с уникалната си архитектура и историческо значение.

Венециански стени: Градът е заобиколен от добре запазени ренесансови стени, които дават поглед върху стратегическото му значение в миналото.

Венециански арсенал в Падуа: Древна корабостроителница, Венецианският арсенал в Падуа е исторически обект, който отразява морските връзки на града.

Вила Пизани: Тази паладианска вила в близкия град Стра е известна със своята зашеметяваща архитектура и обширни градини.

Каналите на Падуа: Въпреки че не са толкова известни като каналите на Венеция, Падуа също има някои очарователни водни пътища, като канала Пиовего.

Средновековни порти: Градът разполага с няколко средновековни порти, включително Порта Алтинате и Порта Сан Джовани.

Филмов фестивал в Падуа: Градът е домакин на филмовия фестивал в Падуа, ежегодно събитие, което празнува киното и насърчава културния обмен.

Пазар Sant'Antonio: оживен пазар близо до базиликата Свети Антоний, предлагащ разнообразие от местни продукти и стоки.

Ciclovia del Brenta: Падуа е отправна точка за живописната Ciclovia del Brenta, колоездачна пътека покрай река Брента, свързваща с Венеция.

Средновековни кули: Torre degli Anziani и Torre delle Ore са средновековни кули, които някога са служили за отбранителни цели.

Венециански вили: Околният регион включва елегантни венециански вили, като Вила Фоскари и Вила Емо, демонстриращи архитектурния блясък на региона.

Giardini dell'Arena: Тези исторически градини близо до параклиса Арена осигуряват спокойно убежище в сърцето на града.

Венецианска готическа архитектура: Падуа включва примери за венецианска готическа архитектура, видими в сгради като Loggia della Gran Guardia.

 

Джаз фестивал в Падуа: Градът е домакин на ежегоден джаз фестивал, привличащ както местни, така и международни артисти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин