Панаир на цветята в Челси - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Панаир на цветята в Челси
Автор: Елена Исаева

Челси е област в Западен Лондон. Това е район, през който някога е преминавал кралският път. В Челси се намира музеят на националната армия, където е показана британската военна история, както и театър Royal Court, където се представят постановки от съвременното световно театрално изкуство. Челси се е прославил и с едноименния отбор по футбол, който има и свой музей, намиращ се на стадион Стамфорд Бридж.

 

Друга известна забележителност е мостът Алберт Бридж, който е наистина много красиво осветен вечер. В Челси има многобройни заведения, в които можете да опитате местна кухня, или ако предпочитате нещо друго, то изборът е голям. Тук се намира и най – старата ботаническа градина на Лондон. Екзотиката от цветове и растителни видове е голяма. Ако посетите градината, ще бъдете късметлия, защото ще видите най – голямото маслиново дърво в Лондон, както и дърво на грейпфрут, което е единственото най – северно дърво. А ако сте познавач на лечебните растения и билките, тук ще имате възможност да се запонаете с интересни техни представители. С една дума цветята и растенията в Челси са на почит. Изобилие от тях има и в кралската болница на Челси.

Панаир на цветята в Челси
Снимка: pixabay.com

 

И имено тук, в парка на болницата ежегодно за пет дни от месец май се провежда панаир на цветята. Това е едно грандиозно лятно събитие, което събира хиляди посетители, както пристрастени професионални градинари, така и любители на красивите и екзотични цветя. За първи път панаирът е проведен през 1862 г. от кралското градинарско дружество. От 1913 г. започва да се провежда в Челси.

Панаир на цветята в Челси
Снимка: pixabay.com

 

Освен за панаир на градинарството, Челси става и място за чаени партита и церемонии на висшето общество. Днес учстие в него имат едни от най – добрите градинари и дизайнери. Те се състезават за златен медал, има и втора и трета награда, съответно със сребърен и бронзов медал. Излъчват се победители в още четири направления – дървета, зеленчуци и подправки, образователни и научни образци. Показват се снимки, направени от талантливи фотографи, както и цветни аранжименти. Всички се вълнуват в очакване на решението на съдиите от кралското градинарско дружество и с нетърпения очакват резултатие, за да видят дали тяхните оценки съвпадат с тези на журито. Това е и място, където се изявяват всякакви иновативни решения и нови стандарти в сферата на градинарския дизайн. Изложбата е наистина уникална. С всяка изминала година панаирът става все по – популярен, вече и с многобройни фенове от цял свят. Ежегодно пролетно време 157 000 души, да точно толкова, защото толкова са и местата, идват в Челси, за да се срещнат с тази цветна феерия, да си купят редки екзотични цветя, както и да научат най – новите тенденции в градинарството, а също така и да добият знания как да отглеждат цветята си. Това многоцветно шоу се провежда под егидата на Кралското семейство. То е наслада за сетивата.

Панаир на цветята в Челси
Снимка: pixabay.com

 

Имате ли път към Челси, не го пропускайте, но само да ви напомня, купете си билетите от рано, защото много бързо се изчерпват. Отивайки на място, се отдайте на безкрайната и запомняща се цветна приказка.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин