Парк „Гигант“ в Димитровград - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парк „Гигант“ в Димитровград
Автор: Елена Исаева

Димитровград е красив български град, който е разположен в Тракийската низина, на живописната река Марица. Той е чудесно място за поредната семейна екскурзия. В него може да видите няколко музейя и да се разходите из парковете и улиците му.

Тук още може да посетите народна астрономическа обсерватория и планетаруим към нея, който се казва „Джордано Бруно“. Тя е разположена в красивия парк „Никола Й. Вапацаров“. Самият планетариум е създаден през 1962 г. и е първият в България. Звездната му зала е оборудвана с цели два 2 телескопа, има капацитетът от 60 места.

Парк „Гигант“ в Димитровград
Снимка: wikipedia.org

Безспорно обаче, едно от най – интересните и забавни места в града е паркът „Гигант“. Той се намира в парк „Марица“, като още на входа ще забележите една гигантска пейка. Тя е дълга цели 6 метра, висока е 2.4 метра и тежи тон и половина. Официално пейката е призната за най – високата в България и нито едно дете не може да седне на нея без помощта на своите родители, за които също не е много лесно. За да се добие представа какви са точно размерите ѝ, нейните създатели са сложили в близост до нея, пейка с нормални размери и такава с миниатюрни такива.

Първоначално в този забавен парк е била само тази огромна пейка, но тъй като тя бързо става популярна не само в града и района, но и в цяла България, се добавят и гигантска маса с един огромен стола. Масата е висока цели 2.6 метра, а площта на плота е 3 на 6 метра. Облегалката на самия стол е 3 метра и тежи цели 600 килограма. На него едновременно могат да седнат трима души. Освен тези мебели гиганти в парка има още и една гигантска лапма, която е висока 5.5 метра. Автор на тези забавни чудесии е Митко Димитров, по инициатива на общината на Димитровград. Те имат план за в бъдеще поетапно да се добавят още гигантски мебели и предмети. Тогава вече, ако случайно Гъливер посети града ще има къде да поседне.

Парк „Гигант“ в Димитровград
Снимка: wikipedia.org

Друго доста интересно място в Димитровград е водонапорната кула, която се вижда от доста далече. Тази внушителна постройка е изградена в края на 19 век и до нея може да се стигне по тунел, който минава под кръговото движение на града.

Димитровград определено е място, което си заслужава да се посети. Градът е чист, спокоен и подреден и в него, а и около него има доста неща, които могат да се видят. Той е близо до Хасково, а в него може да посетите най – високата статуя на Мадоната с младенеца в целия свят. Близо пък до Хасково не пропускайте природните феномени Каменна сватба и Каменни гъби, както и разбира се красивият и леко страшен Дяволски мост, до който се стига с кола и малко пеша в прохладна гора по равен и много лесен път.

Общо взето където и в България да решите да отидете през почивните дни няма да съжалявате. Нашата страна е пълна с приказни места, интересни традиции, богата история и уникално красива природа, която да не забравяме, че трябва да пазим.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин