Парма – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парма – забележителности за един уикенд
Автор: Елена Исаева

Не веднъж съм казвалa, че Италия е една от най-романтичните страни в света. Дали заради своята история, архитектура или култура, не знам. По-скоро си мисля, че е перфектна симбиоза между всички тези неща. В Италия всеки град, всяко село и всяка махала имат такова силно и магнетично очарование, че ме карат да се замисля, дали тази страна не е с някакъв извънземен произход. Лично за мен Италия е държава, в която бих се връщала стотици пъти и никога няма да ѝ се наситя.

Поредното място, което ви предлагам да посетите в Италия е град Парма. Малък, но безкрайно романтичен и интересен, освен това понякога намираме себе си именно в малките градчета. Точно те ни показват духа на дадена страна, народ и нейната история и култура.

Парма – забележителности за един уикенд
Снимка: pixabay.com

Градът не е много голям, но определено има какво да се види в него. За да усетите по-добре духа на това място направете своята екскурзия за два дни. Така хем ще разгледате всички забележителности, хем ще имате време да усетите и самия дух на това прекрасно място.

Ботаническата градина в Парма е особено популярна сред местните жители, както и сред туристити, които идват в града. Със сигурност друго място, което трябва да посетите е площад Дуомо. Тук се намира известната катедрала Санта Мария Асунта и баптистерията. Началото на строителството на катедралата датира от 1902 г. Архитектурата ѝ е много интересна, както отвън, така и отвътре.

Баптистерията е проектирана от известния италиански скулптор Бенедето Антелами. Интересното е, че розовият мрамор, от който е изградена баптистерията, променя цвета си в зависимост от осветлението, което е насочено към него. Доста интересен феномен, който впечатлява силно туристите.

В архитектурно отношение е интересен и херцогският дворец на Палацо дела Пилота. Дворецът е на повече от четири века и представлява сложен лабиринт от доста стаи, проходи, дворове. В двореца се помещават Академията за изящни изкуства, Националната галерия, Археологическият музей, Музеят Бодони. Мястото е сред най-посещаваните в Парма и когато го видите ще разберете защо.

Парма – забележителности за един уикенд
Снимка: pixabay.com

Не пропускайте да направите пешеходна обиколка на града, из неговите улици, магазинчета, кафенета и интересни стари сгради. В историческия център на града можете да се разхождате или да наемете дори велосипеди. Докато сте в Парма, определено трябва да опитате вкусно сирене, наречено Parmegiano Reggiano, както и местната шунка Prosciutto di Parma.

Една от най-забележителните архитектурни структури на Ренесанса в Парма е църквата Сан Джовани Евангелиста. Интериорът е украсен с красиви картини на известни художници, като Кореджо и Пармиджанино. До църквата се намира и най-старата аптека в града, Сан Джовани, която е доста интересна. Също така, вниманието на туристите е привлечено от Губернаторския дворец. Въпреки доста тъмната си история, дворецът е от голямо историческо и културно значение за града и за цяла Италия.

По време на своята история Парма е била под властта на Рим, по-късно градът е принадлежал на готите и франките.Едва с обединението на Италия градът си връща предишното величие. Сред историческите забележителности на града трябва да се отбележи специално Университетът в Парма. Този университет е една от най-старите образователни институции в света и една от първите в Италия. Университетът в Парма е известен от 161 година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин