Перуджа – градът на етруските и шоколада - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Перуджа – градът на етруските и шоколада
Автор: Елена Исаева

Перуджа е красив град, който с гордост носи името „Зеленото сърце на Италия“. Намира се в област Умбрия и това е един от древните етруски градове, който е дом на големия ренесансов художник Пиетро Ванучи – Перуджино, на известен джаз фестивал и не на последно място – това е столицата на шоколада.

 

Градът е много интересен, защото е разположен на няколко хълма, които са свързани в стръмни улици, сред които ще искате да се изгубите поне за малко.

Перуджа – градът на етруските и шоколада
Снимка: pixabay.com

Някога, още по времето на етруските град Перуджа се е наричал Перузия. Историческият център на Перуджа ще ви върне няколко века назад в Средновековието с добре запазените си сгради и улици. Не пропускайте да посетите катедралата „Сан Лоренцо“ и фонтана „Маджоре“, който се намира съвсем близо до нея. Това е любимо място за отдих на местните жители, а и на много туристи. Фонтанът е изработен от скулпотра Николо Пизано в периода 1275 – 1278 г. за направата му, великият майстор е работил със сина си Джовани. Фонтанът е истинско произведение на изкуството, състои се от два многоъгълни кръга – голям и малък, които са направени от розов и бял мрамор. По самия фонтан има множество барелефи и скулптори и да бъдем по-точни – 50 барелефа и 24 скулптори красят фонтана.

Перуджа – градът на етруските и шоколада
Снимка: pixabay.com

 

Катедралата „Сан Лоренцо“  е истинска наслада за очите. Започва да се строи през 1345 г. и през вековете търпи различни промени и допълнения.

Друга забележителност, която не бива да пропускате докато сте в Перуджа е Палажо дей Приори или още Дворецът на магистратите. Този дворец е наистина много впечатляващ със своята готическа фасада, на която се намира и средновековният герб на града – грифон. Грифонът става символ на град Перуджа след победата над град Сиена през 14 век.

На първият етаж на двореца се намира известната зала на ютистите – зала дей Нотари. Вътре има и зала на търговската палата – Сала дел Коледжо.

За любителите на изобразителното изкуство Перуджа може да предложи своята Национална галерия на Умбрия. Тя също се намира в сградата на двореца. Тук се намира една от най-големите италиански колекции от картини.

Когато идвате в град Перуджа не пропускайте два основни празника – „Умрия джаз“ и Празникът на шоколада.

„Умбрия джаз“ е едно от знаковите културни събития за цяла Европа. Този фестивал се провежда всяка година от 1973 г. насам през месец юли. В него са гостували множество звезди като Ерик Клептън, Карлос Сантана, Елтън Джон и много други.

Още повече тълпи могат да се видят на Празника на шоколада, защото да си го кажем директно – всеки обича да си похапва от изкушението. Провежда се през месец октомври и определено си залужава да се посети. Тук се намира известната фабрика “Cioccolato Perugina”, която работи ощт от 1907 г. Град Перуджа е „родното“ място и на едни от най-известните пралини в света – Бачи Перуджина, които са просто божествени на вкус.

Както сами виждате, Перуджа е място, на което може да се насладите на толкова много неща – история, култура, някой друг музикален фестивал, изкуство и разбира се на любимите шоколадови изделия, които правят живота някак по-сладък.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин