Паскалевата къща - по пътя на коприната в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Паскалевата къща - по пътя на коприната в България
Автор: Мария Ангелова

Бубарството в България изчезва през 80-те години на миналия век, когато във фабриките естествената коприна е изместена от синтетичните материали.

 

Днес на практика то не съществува (освен няколко фамилии, които се занимават с това в отдалечени селца). За да разберете откъде всъщност идва коприната и да научите повече за тази изчезнала от нашите земи индустрия, отправете се на пътешествие към Ивайловград.

Паскалевата къща

40959

Разходете се из стаите на Паскалевата къща - типична градска къща на бубарска фамилия от края на 19-и век. Освен стаи за живеене (наричат се “къщи”) тук има и голям салон за отглеждане на копринени буби (“феят”). Ще видите още традиционна дневна стая с огнище, гостна стая с дървени миндери край прозорците и голям бубарски салон. Къщата пази и колекция от носии от региона.

Отглеждане на копринени буби

40960

Бубарството станало причина архитектурата на домовете да се промени - в различни стадии бубите били местени на различни етажи. След излюпването на ларвите ги слагали в специални сандъци и ги хранели с накълцани листа от черница. След  оформяне на какавидите ги потапяли във вряла вода, за да се разхлаби копринената нишка. След това изтегляли влакното от водата и го събирали със специални инструменти.

Типични бубарски къщи са запазени до днес в Ивайловград (Мутафчиевата, Паскалевата) и в селата Мандрица, Долно Луково, Сив кладенец, Одринци. Тези села още пазят атмосфера от Възраждането, въпреки че са частично или напълно обезлюдени.

Полезна информация: Билет: 2 лв. Работно време: 8:00-17:30 ч. (понеделник-петък). Събота и неделя 9:00-17:00 ч., но задължително с предварителна уговорка на тел. 03661/ 60 39. Адрес: ул. Ангел Кънчев 9.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин