Пътешествие до Нова Зеландия на гърба на кит - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътешествие до Нова Зеландия на гърба на кит
Автор: Райна Михайлова
Пътешествие до Нова Зеландия на гърба на кит
Снимка: Thinkstock/Guliver

Племето на град Уангара - Източна Нова Зеландия – вярва, че произхожда от Пайкеа, който пристига на острова, плавайки на гърба на кит. Легендите разказват, че на всеки хиляда години, Пайкеа се преражда в свой родственик, който ще спаси цялото племе.


Филмът „Ездачката на китове“ (Whale Rider) ще ви разкрие традициите на племето маори и ще ви разкаже историята на едно младо момиче, готово да се пребори с тези традиции.

Пай е само на 12 години, но живота ѝ е вече изпълнен с тъга, болка и разочарования. Баща ѝ я изоставя след раждането ѝ, поради смъртта на майка ѝ и брат ѝ. Пай е отгледана от своите баба и дядо, на брега на залива Уангара. Дядо ѝ, Коро, е вожд на племето и неговият внук би трябвало да бъде следващият „ездач на китове - Пайкеа“.

Но Коро отказва да повярва, че Пай е техният спасител. Той създава училище, в което събира всички 12-годишни момчета от градчето и ги научава на старинните изкуства, които включват песни и бойни техники.

Но когато внезапно на брега на града изплуват хиляди китове, които по необясним начин са привлечени към Пай, идва моментът на истината. Истинският ездач на китове трябва да бъде избран и да жертва своя живот, за да спаси племето от злата участ, която би го очаквала.

„Ездачката на китове“ е отличен с множество филмови награди (на фестивалите в Торонто, Ротердам и Сънданс). Препоръчваме да гледате този филм, ако сте запалени пътешественици - в него има нещо много истинско. Когато чуете Нова Зеландия, първите няколко неща, които със сигурност ви идват наум, са екзотичен остров, птицата киви и "нецивилизованите" племена. Този филм ще ви разкрие богатата култура на едно патриархално общество, където традицията е над всичко.

Ако някога посетите градчето Уангара, ще може да видите острова, който прилича на кит, главната къща за срещи (която е описана във филма) и местното племе, което все още вярва в Пайкеа.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин