Пътешествията на Евлия Челеби – спечели книга - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътешествията на Евлия Челеби – спечели книга
Автор: Peika.bg
Пътешествията на Евлия Челеби – спечели книга
Снимка: Peika.bg

Как са живели хората на Балканите през 17-и век, какво са правели в ежедневието си, как са изглеждали градовете им – най-пълният отговор на тези въпроси е събран в „Пътепис“ на прочутия османския поет и пътешественик Евлия Челеби.

Книгата е истинска машина на времето, която ви пренася четири века назад, за да пропътувате хиляди километри в компанията на един от първите подробни пътеписци на живота в Османската империя.

В описанията на Евлия Челеби със сигурност всеки ще открие нещо интересно и ценно, може би дори за собствения си град, което не може да бъде почерпено от други източници.

В новото издание на „Пътепис“ на издателство „Изток-Запад“ е включена онази част от обемното творчество на автора, която засяга днешните български земи. Почти няма град, който да не е намерил място в пътеписите му – подробно присъстват Самоков, София, Пловдив, Чирпан, Казанлък, Ловеч, Плевен, Враца, Ямбол, Видин, Хасково, както и множество села.

Прочетете откъс от увода към новото издание на книгата, а в края научете как можете да я спечелите.

*

Няма да е пресилено, ако се каже, че Евлия Челеби е най-известният османски автор, живял и работил преди повече от 400 години. Никой друг автор не ни е направил достояние толкова неща от своята епоха, не ни е разказал така увлекателно за своето време, както този неуморим и словоохотлив човек. Десетте обемисти тома на неговия пътепис внушават респект дори когато стоят на библиотечната лавица. А разтворят ли се, от техните страници излиза наблюдателният и любознателен източен човек, сладкодумният разказвач, прекарал живота си в търсене да види какво се крие във всяко кътче на обширната империя, какво става в съседните ѝ страни, как живеят хората в по-далечните държави.

Той не може да бъде сравнен с географите от онова време и е далеч от овладялата Европа страст да се търсят нови земи, да се изследват и опишат непознатите острови и материци, да се съставят все по-нови и по-точни карти на света за улесняване на сухоземните и презморските пътувания. Той не носи секстанти, астролабии или други изследователски апарати на своя век, не се занимава с определяне на географски ширини и дължини. Евлия Челеби не прокарва нови маршрути, не прави пътеводители, не се занимава с описания на най-кратките и удобни военни или търговски пътища. Той е пътешественик, носен от представилия се случай да пропътува всяко непознато му още място, за да разкаже после какво е видял и преживял там.

И тъкмо затова неговият пътепис представлява една необятна панорама на живота в Османската империя през средата на ХVІІ век. Към него може да се обърнат и историкът, и езиковедът, и етнографът, и географът, и литературоведът, и всеки ще намери нещо интересно и ценно, което не може да бъде попълнено от други източници. А всеки любознателен читател ще открие едно интересно и оригинално четиво, обвеяно от колорита на епохата.

Нашият словоохотлив пътешественик е роден, както той пише, на 25 март 1611 г. в Цариград. Неговият баща се наричал Дервиш Мехмед Зилли и бил по професия златар. По-нататъшните автобиографични сведения в неговото съчинение не са лишени от фантастично-анекдотичен елемент. Според тях, в своята младост баща му участвал в походите на султан Сюлейман І, а дядо му бил участник в обсадата и превземането на Цариград, като и двамата живели удивително дълго: дядото – 147 години, а бащата – 117, и починал през 1648 г. Излиза, че Челебията се е родил, когато баща му бил вече на 80 години. Понятен е стремежът на пътешественика да си състави подходяща генеалогия, като свърже своите предшественици с най-бележитите османски султани и ги представи като хора, които са внесли дан за изграждане на величието на Османската империя. Във всеки случай вярно е едно – Евлия Челеби имал достатъчно здрави връзки в придворните кръгове. Майка му била сестра на Мелек Ахмед паша, който заемал различни високи постове в държавата. През 1650–1651 г. той бил велик везир в продължение на повече от година и един бунт срещу въведените нови данъци го накарал бързо да се прости със султанския печат. Връзките с високопоставени лица помогнали на нашия автор да реализира почти всички свои пътешествия.

*

Спечелете книгата „Пътепис“ от Евлия Челеби (Издателство „Изток-Запад“)

Как?

Довършете в коментар под статията тук фразата: „Ако можешх да пътувам във времето, искам да се озова в...“

Чрез жребий ще изтеглим един от отговорилите, който ще спечели книгата. Победителят ще обявим на 25 ноември на фейсбук страницата на Peika.bg.

Късмет!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Maria Atanasova, 25.11.2014 | 15:27
Ако можех да пътувам във времето, бих искала да се озова в... бабината къща... заобиколена от деца с усмихнати лица... и радост в очите...
Gergana Yankova, 23.11.2014 | 09:35
В България в началото на XX век
Blagovesta Kostadinova, 22.11.2014 | 19:47
Ако можех да пътувам във времето искам да се озова в... Ох, труден избор. Ще го реша лесно - навсякъде :D Ще посетя всички епохи, от античността до днес, а ако мога ще ида и в бъдещето. Вероятно бих се задържала в Ренесанса, но определено искам да видя и Шотландия в края на XVIII век (заради една книжа, която чета сега). Но определено ще пътувам на възможно най-много места.
Георги Петров, 21.11.2014 | 19:31
... Бай-Тошовото време.
Didi Ivanova, 21.11.2014 | 15:20
Ако можех да пътувам във времето, бих искала да се озова в гр. София преди 50 години, когато е нямало толкова много забързаност, реклами и лъскави коли. Бих искала да видя образа на трудещия се човек преди комуникациите и технологиите да се развият до нивото в момента. Предполагам, че би царяло спокойствие, веселие и упоритост, каквито виждаме в старите български филми.. :)
Александрина Терзиева, 21.11.2014 | 14:27
Ако можех да пътувам във времето, искам да се озова в бъдещето, защото ме влече неизвестното.
Катя Вълчева, 21.11.2014 | 00:17
Ако можех да пътувам във времето, бих искала да се озова в годините на хипи движението в САЩ!
Iordanka Tsacheva, 20.11.2014 | 21:26
Ако можех да пътувам във времето, бих искала да се озова в епохата на Великите географски открития или по времето на Великото преселение на народите - ех, че пътуване ще падне!!!
Veneta Stavreva, 20.11.2014 | 14:59
Ако можех да пътувам във времето, бих искала да се озова в Италия по времето на Ренесанса. Във Флоренция, Геноа или Венеция там, където са се събирали всички големи творци, философи и авантюристи :)
Niki Karagyozov, 20.11.2014 | 14:43
...епохата на Ренесанса, когато науката взема връх, въпреки огромните усилия на организираната религия да бъде монополист на знания, и когато изкуството буквално процъфтява :) ...в началото на XX век в България - онзи кратичък период на възход, единение, огромен ентусиазъм и светли перспективи, катастрофирали във войните 1912-1918 г.
petya boneva, 20.11.2014 | 12:45
Ако можех да пътувам във времето , бих искала да се озова в .... във времето на Велика България
Lidiya Taseva, 20.11.2014 | 11:02
Ако можех да пътувам във времето, бих искала да се озова в...периода 1960-1980 г. в САЩ!
Петя Филева, 20.11.2014 | 10:17
Ако можех да пътувам във времето, бих искала да се озова в...времето когато са стоили пирамидите.
Абонирайте се за нашия бюлетин