Пътеводител на българския студент в Холандия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътеводител на българския студент в Холандия
Автор: Радина Димчева
Пътеводител на българския студент в Холандия

Като съвсем наскоро завършил студент в Холандия, трябва да си призная, че никакво четене или безброй туристически посещения не ме подготвиха напълно за това какво означава да си студент там. Скоро щях да подложа очакванията си на яка провокация и да се натъкна на колкото интересни, толкова и шокиращи културни разлики между българи и холандци.

В повечето случаи се стигаше до забавни ситуации и – ще ми се да кажа „мъдри” – изводи. Все пак трябва да се отбележи, че при такива сравнения винаги се стига до обобщения. Изключения от правилото винаги има, така че следният пътеводител далеч не е твърда истина, а лично наблюдение.

1. Хранене BG стил vs. Хранене NL стил

В България може и да сте свикнали да се нахраните с нещо домашно в стола на университета за обяд, в някоя пицария в почивките или пък да си грабнете дюнер, но в Холандия това няма да е така лесно. Студентите тук си носят сандвичи и изобщо не мислете да им се подигравате за това или да ги питате дали им стигат две филийки. За тях е далеч по-странно да ги увещавате за близкото заведение, отколкото да седнете до тях и да си изядете приготвения от вкъщи сандвич. В същото време, да си извадиш хляб, нож и фъстъчено масло и да започнеш да си мажеш пред професора в лекция се приема за съвсем нормално и никой не би възразил. Къде си тръгнал само с една ябълка? ;)

2. Манипулативни vs. Прями до болка

Ако ние като българи боравим тук-таме с някои увъртания и гледаме да наклоним везните в своя полза, при разговор с холандец тези тактики съвсем не минават. Не мислете да правите комплимент на прилежно облечената красавица до вас. Така няма да ви даде записките си по лекцията. Повече ще я впечатлите, ако й кажете, че не сте в час с материала и ви е нужна помощ. Така поне има шанс да ви обърне внимание по същество. Ако откаже, не го прави, за да е гадна - това е нейното право и тя го съобщава. Общувайте без увъртания. И не приемайте нищо лично.

3. Изразителност vs. Сдържаност

Българите жестикулират. Холандците са доста по-обрани в това отношение. Размахването на ръце или разпалените експресии по време на разговор могат да получат почти неизразителна физиономия в отговор. Не мислете, че холандецът за нещо ви се сърди. Ако беше така, да ви го е казал в прав текст. Не, мнозинството просто не е свикнало да се изразява толкова „оживено”. В следствие на това, холандските студенти могат да приемат прекалено изразителната ви комуникация за неискрена. Не се обезкуражавайте, просто изкажете опасенията си и ще получите честност от тяхна страна.

4. Топлота vs. Студенина

Ние българите като цяло сме си крайни. Крайно силно обичаме или крайно силно мразим. При холандците има една дистанцираност, която в университета силно се усеща, когато опитате да се сближите с тях. Мили и толерантни са, но инициативата почти никога не е тяхна. Ако искате да се приобщите, обикновено е нужно да покажете искрен интерес към културата и езика им. А ако мислите да излизате навън с тях – ще ви е нужно търпение. Което ме навежда на следващата точка...

5. Времето е относително vs. Времето е закон

Ако с колегата от СУ сте можели да се видите спонтанно, след съобщение във фейсбук преди десет минути, то с холандски студент това е голяма рядкост. Шансът се увеличава, ако му дадете заявка месец преди желаната среща. Ако се съгласи, почти сигурно е, че уговорката ще бъде спазена! Т.е. ако сте съгласни с Айнщайн, че времето е относително, то холандският студент, който покрай ученето и работи почасово, няма да е на една вълна с вас. Бъдете точни.

6. Ти си специален vs. Дръж се нормално

Ако в училище са ви спрягали за любимец на учителите, в Холандия може да ви се наложи да паднете отвисоко (или да политнете, ако бързо се адаптирате). Всички студенти получават еднакво отношение от професорите, без значение какви оценки имат или колко знания демонстрират по време на лекциите. И по-добре – така или иначе първият вариант води до повече комплекси нататък в живота. И ето че стигнахме до точка 7...

7. Йерархия vs. Егалитаризъм

Идвайки от по-йерархично общество, отношението ни към авторитетите и държанието ни като българи в лекциите е по-различно от държанието на холандците. Понякога стигаме до опити много да се харесаме на учителя или пък обратното – силно да изразим негодувание (пак тази наша крайност!). За щастие, професорите обикновено изобщо не се впечатляват от това. И не го казвам с лошо! За тях вие сте хора като всички останали в класа, което предполага съвсем неформално отношение. Нерядко през лятото може да видите професор, който си води лекцията по шорти. Това не е странно, а нормално. Никой не очаква от вас да сте голяма работа. Дръжте се естествено; авторитетите не хапят. И не губете сън, ако случайно сте нарекли професора си по първо име, без официално обръщение. Той със сигурност няма против.

8. Съгласие vs. Дебат

Лекцията в холандски университет е война! На думи, със сигурност. Ако сте свикнали да си мълчите в час и да слушате, чакайки мирно часът да се изниже, тук ще бъдете насърчавани да изразявате мнението си. Понякога е до такава степен, че ако не участваш по даден въпрос, все едно ви няма. Холандците обичат да изразяват позициите си и да задават всякакви въпроси, дори на вас отговорите да ви се струват съвсем очевидни. Ако не питате, се счита, че не знаете, не обратното. Още по-добре ако влезете в пряк дебат с професора – този словесен двубой се приема градивно, а нерядко след това може да получите покана за кафе от същия този човек, за да си продължите разговора. И все пак, не забравяйте написаното от точка 6 - това не ви прави по-специални от останалите, но ще имате възможност да общувате непринудено дори с професора си. Извод – бъдете смели, всеки въпрос и всяка идея се ценят.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин