Пътуване до Златна Прага - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътуване до Златна Прага
Автор: Вероника Павлова
Пътуване до Златна Прага
Снимка: Pinterest

Магическа Прага е един наистина уникален град, разположен на брега на река Вълтава и столица на една от най-предпочитаните  за туризъм европейски държави – Чехия.

Носещ в себе си толкова богато културно наследство, градът е невероятно красив и пълен с някои от най-популярните забележителности в цял свят. Ако все още не сте били в Златна Прага, може би трябва да го направите по-скоро и да се потопите в неговото вълшебство.

Ако сте любители на старата и красива архитектура, със сигурност ще се влюбите в Прага. Какво ще кажете за един уикенд в града на 100-те кули с романтично плаване по река Вълтава и пътя на Чешките крале? Направете си разходка в центъра – Стария Град (Staré Město) – където можете истински да усетите духа на Прага, да разгледате дългите площади и тесните улички, както и многобройните средновековни замъци.

Пътуване до Златна Прага
Снимка: Pinterest


Няма как да не пропуснем и чешката кухня. Чехия е една от страните в света, класираща се на топ местата по консумация на бира. Прага предлага изобилие и огромно разнообразие от този тип заведения, за да си кажете „Na zdraví!" с любимо пиво, придружено с месни мезета и специалитети. В Старе место, може да видите впечатляващата Тинска катедрала, а съвсем наблизо да забележите и огромната часовникова кула Орлой, известна със своя наистина уникален  часовник в характерен средновековен приказен вид. На всеки кръгъл час, под звуците на красива мелодия се появяват фигури на апостоли, грациозно преминаващи  над циферблата.

Пътуване до Златна Прага
Снимка: Pinterest

Кулата е построена в самото начало на 15 век и е реставрирана многократно през годините. Часовникът е монтиран през 1410 г. и е най-старият, който функционира и до днес. Механизмът му е съставен от 3 части: "Разходката на Апостолите"; астрономическа скала, посочваща положението на Слънцето и Луната разположени в небосвода, както и календарна скала с медальони, представящи месеците.

Прага е наричана още и „Градът на стоте кули” заради многобройните високи кули в стария град. На мястото, където в момента се намира най-известната в града Барутна кула, е била разположена порта, която била част от 13-те порти към Стария град на Прага. Барутната кула получила името си, когато тя била използвана за съхранение на барут през 17-ти век.

Пътуване до Златна Прага
Снимка: Pinterest

Друго възхитително туристическо място в града представлява Карловият мост, който свързва "Старе место" с "Мала страна" през река Вълтава. Строежът му  започнал през 1357 г. по заповедите  на император Карл IV и  завършил в началото на 15-ти век. Мостът е построен в готически стил, с две кули, като е украсен със статуи на светци, като една от които е на светите братя Кирил и Методий. Той дълго време служил за преминаването на царе от Кралския двор до Града. Гледката от Карловия мост е невероятно красива. Движещите се кораби и лодки по реката, впечатляващите наредени по брега старинни сгради може да ви спрат дъха. Като погледнете нагоре, няма как да не забележите огромната готическа катедрала „Св. Вит”, намираща се на върха на един малък хълм. В близост до нея е и Пражкият замък, която някога била резиденция на президента. 

Пътуване до Златна Прага
Снимка: Pinterest

Самият Пражки замък представлява най-голямата крепост в Чешката република, простираща се по върха на хълм на левия бряг на река Вълтава. Той е основен исторически, политически и културен център на страната, основан през 9 век. На третия двор - най-старата част на замъка - се намира известната катедрала Свети Вит. Тази зашеметяваща готическа структура се смята за "визитната картичка" на града, а нейната най-стара част - параклисът "Св. Венцеслас", в който през 932 г. е погребан "чешкият светец на народа", днес е основен център на поклонение.

Пражката катедрала "Свети Вит" се извисява от хълма над река Вълтава. Пълното име, дадено й през 1989 г., е "Светии Вит, Вацлав и Войтех" -  в чест на най-важните чешки светци, чието име носи. В нея са погребани много от кралете на Бохемия. Трудно е да се опише само с думи величието и красотата на тази сграда, която през вековете е била многократно престроявана и усъвършенствана, за да придобие настоящото си излъване. 

 

Пътуване до Златна Прага
Снимка: Pinterest

Площад Венцеслас в Прага е любимо място не само за туристите, но и за самите жители на този красив град. Факт е, че площадът се намира в самия център на Прага и е свързан с много други забележителности. На него се провеждат всякакви демонстрации, празници и обществени събирания – с една дума е пъпът на града, от който тръгва всичко – едно от най-оживените места. Мястото е кръстено в чест на Свети Вацлав - покровител на Чешката република. Основната атракция там е скулптура на Св. Венцеслас яздещ кон, създадена през 1912 година. Авторът на паметника е Йозеф Вацк Мисбек, а самата скулптура е често предпочитано място за срещи в града.

Пътуване до Златна Прага
Снимка: Pinterest

Танцуващата къща в Прага е една от най-известните, дръзки и модерни забележителности на града. Тя представлява символична сграда, изобразяваща танцуващи мъж и жена. Къщата се нарича "Джинджър и Фред" в чест на дуото на големите холивудски танцьори Джинджър Роджърс и Фред Астер. Сградата погледната отдалеч наистина прилича на танцова двойка, която се е сляла в единственият ритъм на общия танц. Една от частите на сградата, разширяваща се нагоре, символизира мъжката фигура, а втората с тънка талия и пола, изобразява женска.

Пътуване до Златна Прага
Снимка: Pinterest

Улиците и сградите в Стария град могат да пренесат туристите със своята магия назад във времето. Ако обичате да разглеждате или просто сте ценители на старата архитектура, Златна Прага е вашето място, само трябва да се въоръжите с фотоапарат в ръка и естествено доза търпение, за да се насладите на магията на този аристократичен град!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин