Павия - история, забележителности и интересни факти - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Павия - история, забележителности и интересни факти
Автор: Елена Исаева

Павия, разположена в регион Ломбардия в Северна Италия, е град с дълга и богата история, осеяна със завладяващи забележителности и интересни факти. Нека проучим неговия исторически произход, забележителни атракции и някои интригуващи факти:

Павия води началото си от древни времена, когато е била галско и след това римско селище, известно като Тицинум. По време на Римската империя се превръща във важен военен и търговски център. Павия играе важна роля в италианското средновековие като столица на кралството на лангобардите от 572 до 774 г. По-късно е столица на кралство Италия при Карл Велики. През вековете градът е бил в центъра на конфликти и съюзи между различни италиански държави. Днес това е модерен град, който пази историческото си наследство.

Павия - история, забележителности и интересни факти
Снимка: pixabay.com

Забележителности:

Certosa di Pavia: Една от най-емблематичните забележителности, този зашеметяващ картезиански манастир демонстрира сложна ренесансова архитектура и впечатляващи стенописи. Смятан е за един от най-величествените манастирски комплекси в Италия.

Пиаца дела Витория: Главният площад в Павия, заобиколен от исторически сгради и включващ статуя на крал Виктор Емануил II.

Понте Коперто: Известен още като Покрития мост, той преминава над река Тичино и предлага живописна гледка към реката и града.

Базилика Сан Микеле Маджоре: Тази ломбардско-романска църква датира от 11 век и е известна с уникалната си архитектура.

Университет на Павия: Основан през 1361 г., този известен университет е един от най-старите в Италия и има богата академична и научна традиция.

San Pietro in Ciel d'Oro: Тази древна църква съхранява останките на Свети Августин и разполага с впечатляващи мозайки и фрески.

Замъкът Боромео (Castello Visconteo): средновековна крепост, която сега е домакин на художествени изложби и културни събития.

Павия - история, забележителности и интересни факти
Снимка: pixabay.com

Сан Теодоро: раннохристиянска базилика с добре запазени мозайки и историческо значение.

Църква Санта Мария дел Кармине: Известна с красивата си барокова архитектура и зашеметяващите фрески на тавана.

Интересни факти:

Битката при Павия: През 1525 г. битката при Павия се провежда близо до града, което води до залавянето на френския крал Франциск I от силите на Карл V, император на Свещената Римска империя.

Присъствието на Леонардо да Винчи: Известният художник и изобретател Леонардо да Винчи прекарва последните години от живота си в Павия и е погребан в църквата Сан Франческо Гранде.

Град на водата: Павия често е наричана „Градът на водата“ поради множеството си мостове и канали, включително Naviglio Pavese, който някога е бил използван за транспорт и търговия.

Кухня: Павия е известна със своите вкусни традиционни ястия, включително risotto alla certosina, оризово ястие, приготвено с местно сирене, и tortelli di zucca, паста с пълнеж от тиква.

Павия и академичните среди: Университетът на Павия има легендарна история и е свързан с няколко забележителни възпитаници, включително физика Алесандро Волта, който изобретява електрическата батерия, и Нобеловия лауреат Камило Голджи, който открива апарата на Голджи.

Древни останки: В Павия все още има останки от римско време, включително части от древните римски стени и археологическия обект Mediolanum Forum.

Връзка с Боромео: Семейството Боромео, които са били влиятелни благородници по време на Ренесанса, са имали значителни връзки с Павия и са допринесли за културното и архитектурно наследство на града.

Мистерията на Тицинум: Смята се, че името "Тицинум" произлиза от река Тицинус, която тече през града, но точният й произход остава загадка.

Ломбардска история: Павия е била столица на лангобардското кралство от 572 г. до падането му под властта на франките през 774 г. и ломбардското влияние все още е очевидно в културата и традициите на града.

Мултикултурно влияние: През вековете Павия е била повлияна от различни култури, включително римска, ломбардска, френска и испанска, оставяйки след себе си разнообразно и уникално историческо наследство.

Известен медицински център: Градът има силна медицинска традиция, а поликлиниката San Matteo е една от най-големите и важни болници в Италия.

 

Сливането на история, култура и академични среди в Павия създава завладяващ градски пейзаж, което го прави привлекателна дестинация за пътешественици, които искат да се впуснат в богатия исторически гоблен на Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин