Павурджиевата къща в Клисура – революция и рози - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Павурджиевата къща в Клисура – революция и рози
Автор: Мария Ангелова

Като я видите днес, в самия център на Клисура, едва ли би ви хрумнало, че нещо кой знае какво се е случило тук. Павурджиевата къща обаче пази истории за рози, въстания и семейство с 16 деца. Всъщност, чисто човешки истории, в които човек би могъл да се потопи в историческия град на границата между Стара планина и Средна гора.

История с рози

Павурджиевата къща била една от над 80-те къщи с домашни розоварни в Клисура, като и днес в двора са запазени казаните и огнищата за производство на розово масло. Можете да видите и съдовете, в които се е пазело и транспортирало розовото масло.

Брането на рози не било занимание за мързеливци и поспаланковци. Хората ставали посред нощ, за да започнат брането на розовия цвят в 4 часа (розоберът продължавал най-късно до 10 сутринта, преди да се е изпарила росата. После слагали 1/3 вода и 2/3 розов цвят, напалвали огън и в специални казани правели розова вода. При повторната дестилация пък се получавало розовото масло.

По онова време един килограм розово масло се разменяло за два килограма чисто злато.

Розоварната в Павурджиевата къща била действаща до 1920 г.

История с революция и 16 деца

Влезте в къщата, в стаята вдясно – Клетвената стая. Тук можете да видите евангелието, над което Панайот Волов и Георги Бенковски се заклеват при създаването на първия таен комитет в Клисура. Във въстанието в града участва и прочулия се като Вазов герой Боримечката – всъщност реална личност, водач на артилерията от черешови топчета в града. Днес паметникът на Боримечката се издига на възвишение над града.

Другата стая на първия етаж пък е била мястото, където са спели всички 16 деца на семейство Павурджиеви. Тази стая почти не е реставрирана, запазена е такава, каквато е била – с дървения нар за спане, софрата и красива резбована люлка.

По време на Априлското въстание къщата заедно с целия град е опожарена, но е възстановена върху основите си от най-малкия син Петър след Освобождението.

Други истории

На втория етаж можете да видите дрехите, които са носели жителите на Клисура в миналото, както обзавеждането, което са имали в домовете си. Павурджиевата къща е боядисана в синьо - цвета на всички абаджийски къщи в района

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин