Пеещото дърво насред британската провинция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пеещото дърво насред британската провинция
Пеещото дърво насред британската провинция

Названието “Пеещо дърво” изключително сполучливо пасва на този странен обект, изправил снага насред английската провинция

Скулптурата, издигната край английския град Бърнли, е висока три метра, задейства се от силата на вятъра и е съградена от стоманени тръби. Конструкцията е извита, за да наподобява формата на наклонено от вятъра дърво. Вятърът, който вее постоянно на Крос Пойнт, преминава през тръбите и така предизвиква мелодично бучене - “песента” на дървото.

Произвежданият от тръбите звук варира според дължината и процепите на различните тръби. Твърди се, че той може да бъде едновременно неблагозвучен, меланхоличен, но и поразително красив.

Завършеното през 2006 г. дърво е разработено от награждаваните архитекти Майк Тонкин и Ана Лиу като част от проект за построяването на поредица забележителности в английската провинция. Преди това на терена край Бърнли  е имало предавателна станция с тухлени помещения, свързана с околните телеграфни линии. По-късно площите са разчистени, а телеграфните жици - рециклирани, за да може днес дървото да изпъква в противовес на суровия хълмист пейзаж на планината Пенин.

Дървото е едно от четирите “паноптикон”-а (термин, въведен от Джереми Бентъм през 19-и век, означаващ “място или устройство, предоставящо панорамен изглед”), разпръснати из Ланкашир, които включват още и “Атомът на Пендъл” (The Atom of Pendle), “Цветните полета” (Colourfields) в Блекбърн и “Хаслингденския пръстен” (Haslingden Halo). 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин