Пехчево - туристически обект с голям потенциал - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пехчево - туристически обект с голям потенциал
Автор: Peika.bg

Македония е красива страна, богата на природна красота, реки, езера, планини, културно-исторически паметници и други.

Накъдето и да погледнем ще видим красиви пейзажи и спираща дъха природа. Пътуването и посещението на някои от красотите е еликсир за душата. Този път намерихме еликсира в Малешевско.

Ако имате приключенски дух и искате да избягате от ежедневието на града, ние ви представяме град Пехчево и красивите Пехчевски водопади.

Пехчево е малък град, разположен в крайните източни части на страната, в района на Малешево. Градът е разположен между Делчевската (Пиянец) котловина на север, Беровската (Малеш) котловина на юг и съвсем близо до границата с България. Река Пехчево протича спокойно през равнинната част на града.

Интересен факт е, че Пехчево се намира на 1000 метра надморска височина, което го прави вторият по височина град в Македония, непосредствено след град Крушево (1220 м). Затова не е чудно защо се казва, че Пехчево е идеално място за отдих и почивка.

Градът е защитен от гъсти и високи борови гори и е истински рай за хората, които търсят чист и свеж планински въздух.

Той има дълга и богата история, за което свидетелстват редица археологически артефакти, датиращи от римско време. В миналото в това градско селище се е добивала желязна руда от връх Букович. Имало е пещи, в които желязната руда се е топила в мините. Според една хипотеза наличието на печките е „виновник” за топонима на град Пехчево.

В града има много обекти, които си струва да посетите, но най-известните и атрактивни са туристическото селище Равна река и местността Чингино кале. Ченгино кале се намира на 41° 43′ 15″ с.ш., 23°1′ 58″ изток, което е най-източната точка в Република Македония. От тук извира река Брегалница, която е втората по дължина река в страната. Под Ченгино кале текат реки Лютачка и Лячка.

Автор: Професор Дарко Оносимоски

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин