Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю” - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю”
Автор: Peika.bg
Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю”

Екопътеката възпроизвежда пътя на Тьодю от известната родопска песен “Торнал е Тьодю на гурбет да иде” и е посветена на нея.

Пътеката започва от центъра на селото. Насочвате се в посока североизток по асфалтовия път и го следвате. Продължавате все напред и следвате само тази посока. Ще минете доста завои докато стигнете края на асфалта и тръгнете по черния път. Минава се през два параклиса “Св. Петка” и “Св. св. Петър и Павел”, обикаля се Дупчов камък, за да се стигне до “Кърджалийския камък”.

67767

Туристическият маршрут е с лека трудност на изкачване. Дължината му е около 4 км, представяйки песента, легенди и изключително красиви изгледи от върхове край Момчиловци.

67769

На връщане от Кърджалийския камък се минава през “Радичоската чешма”, изработена от Хаджи Неделчо Канев, майстора на камбанарията към момчиловската църква.

Авторите на песента “Торнал е Тьодю” са професорът по геология Георги Мандов и Димитър Радичев от село Момчиловци. Сътворили я в младите си години, още били ученици в гимназията.

67766

Повече от 60 години след създаването й, песента става все по-популярна и е в репертоара не само на родопските певци, но и на широк кръг изпълнители. Това е единствената песен в Родопите, в която се пее за работа. Освен това е и хумористична.

Истинското в нея е “Кърджалийския камък” - камък, който е точно над селото. През него е най-прекият път към Кърджали (от там идва и името му) и източните селища. Там гурбетчиите се разделяли със семействата си, преди да заминат. Когато се връщали, мъжете гърмели с пищови на същата скала, за да съобщят, че си идват.

67770

Минете по “пътя на Тьодю”, научете историите, насладете се на прекрасните пейзажи, тишината и чистия боров въздух. Заредете се с емоции и положителна енергия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин