Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю” - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю”
Автор: Peika.bg
Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю”

Екопътеката възпроизвежда пътя на Тьодю от известната родопска песен “Торнал е Тьодю на гурбет да иде” и е посветена на нея.

Пътеката започва от центъра на селото. Насочвате се в посока североизток по асфалтовия път и го следвате. Продължавате все напред и следвате само тази посока. Ще минете доста завои докато стигнете края на асфалта и тръгнете по черния път. Минава се през два параклиса “Св. Петка” и “Св. св. Петър и Павел”, обикаля се Дупчов камък, за да се стигне до “Кърджалийския камък”.

Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю”

Туристическият маршрут е с лека трудност на изкачване. Дължината му е около 4 км, представяйки песента, легенди и изключително красиви изгледи от върхове край Момчиловци.

Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю”

На връщане от Кърджалийския камък се минава през “Радичоската чешма”, изработена от Хаджи Неделчо Канев, майстора на камбанарията към момчиловската църква.

Авторите на песента “Торнал е Тьодю” са професорът по геология Георги Мандов и Димитър Радичев от село Момчиловци. Сътворили я в младите си години, още били ученици в гимназията.

Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю”

Повече от 60 години след създаването й, песента става все по-популярна и е в репертоара не само на родопските певци, но и на широк кръг изпълнители. Това е единствената песен в Родопите, в която се пее за работа. Освен това е и хумористична.

Истинското в нея е “Кърджалийския камък” - камък, който е точно над селото. През него е най-прекият път към Кърджали (от там идва и името му) и източните селища. Там гурбетчиите се разделяли със семействата си, преди да заминат. Когато се връщали, мъжете гърмели с пищови на същата скала, за да съобщят, че си идват.

Пешеходен маршрут: “Торнал е Тьодю”

Минете по “пътя на Тьодю”, научете историите, насладете се на прекрасните пейзажи, тишината и чистия боров въздух. Заредете се с емоции и положителна енергия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин