Пешеходните пътеки в древния Помпей - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пешеходните пътеки в древния Помпей
Автор: Peika.bg
Пешеходните пътеки в древния Помпей
Снимка: Unsplash

Преди изригването на вулкана Везувий през 79 г. и впоследствие да бъде погребан под вулканична пепел, древният римски град Помпей е бил процъфтяващо място. Оживеното селище играе решаваща роля в търговията; по този начин неговите 15 000 жители са живели във впечатляващо модерни условия за епохата. Когато туристите посещават мястото днес, те могат да видят запазените руини на добре планиран град, който отговаря на нуждите на своите граждани.

Тази древна иновация е особено очевидна, когато се погледне как са построени пътищата в Помпей. Една от най-забележимите характеристики по улиците е поредицата от големи издигнати камъни, поставени на стратегически места. Тези изпъкнали стъпала са действали като древни пешеходни пътеки. Те не само позволявали на хората да пресичат улицата, без да докосват водата и калта, но също така са разположени достатъчно нашироко, така че колелата на каретите да могат да преминават без проблем.

Пешеходните пътеки в древния Помпей
Снимка: pexels

Естествени рефлектори също били вградени в някои от пътищата под формата на малки бели камъчета. Тези по-бледи скали били поставени сред по-големите, за да помогнат на хората да намират пътя през нощта. Луната се отразявала върху камъните, създавайки достатъчно светлина, за да могат хората да виждат добре.

Дренажът също бил особено важен, тъй като повечето домове в Помпей нямали пряка канализация. Отпадъците се изхвърляли на улицата, което прави тези стъпала още по-важни. Повдигнатите тротоари с дренаж също позволявали на хората да се движат свободно, без да потапят краката си в канализацията.

Иновации като тези правят Помпей очарователно място за посещение и прекрасен пример за древноримско градоустройство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин