Вторият град след Помпей, унищожен от Везувий - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вторият град след Помпей, унищожен от Везувий
Автор: Peika.bg
Вторият град след Помпей, унищожен от Везувий

Всички сме чували за град Помпей, който в края на август 79 г. пр. н. е. бива заличен, вследствие на изригването на вулкана Везувий.

По-неизвестен остава обаче един друг град, също разрушен от стихията. Това е Херкуланеум (Херкулан)– богат, но по-малък морски град и търговско пристанище. Интересното е, че неговите руини са много по-добре запазени от тези на Попмей, въпреки че се e намирал много по-близо до кратера. Затова определено си заслужава да бъде посетен.

Причината, поради която градът е по-запазен, е, защото се е намира в противоположната посока на първото изригване. На следващата вечер Везувий отприщва пълната си ярост към вече евакуиралия се град Херкуланеум.

Лавата не се спира пред нищо като множество обществени сгради, частни домове и площади са напълно унищожени, но за радост други области са погълнати единствено от огромно количество пепел и горещи газове, което ги поврежда в съвсем малка степен. Именно тези райони са най-добре запазени и могат да бъдат видени и днес. 

Вторият град след Помпей, унищожен от Везувий

Когато Херкуланеум е частично открит при разкопки в началото на XVIII в., археолозите намират непокътнати сгради, дървени мебели и дори плодове и хляб. Те също така откриват около 300 скелета, което доказва, че градът не е бил напълно евакуиран, както се е смятало преди това. 

Ще ви бъде много по-лесно, а до известна степен и приятно, да разглеждате Херкулан, отколкото световноизвестния Помпей, защото е по-неизвестен и има много по-малко туристи.

Вторият град след Помпей, унищожен от Везувий

Най-забележителната сграда в Херкуланеум е луксозна вила, наречена „Вилата на Папири“. Предполага се, че тя е принадлежала на свекървата на Луций Калпурний Пизон Цезонин – известен и изключително влиятелен политик на късната Римска рпублика, чиято дъщеря е омъжена за Юлий Цезар. В по-късните етапи на изследванията на града и сградата някои учени поставят под съмнение теорията, че именно той е собственикът на вилата, но все още мнозинството от учени е на това мнение.

Вилата се простира на огромна площ, има изключителна гледка към морето, притежава 4 тераси и богата библиотека – единствената, която оцелява непокътната от древността до днес.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин