Какво се е случило в Помпей малко преди изригването на Везувий - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво се е случило в Помпей малко преди изригването на Везувий
Автор: Елена Исаева

Когато през Бронзовата епоха, първите жители на района решават да изградят селището Помпей по склоновете на вулкана Везувий, на които почвата е толкова плодородна, че почти всичко расте, едва ли са предполагали, че това е един спящ гигант, който всеки момент може да се събуди и бързо и яростно да унищожи всичко по пътя си, както и за съжаление става. И това се превръща в една от най-големите трагедии в историята на Италия.

Дълги години тези вулкански склонове се окзват едни от най-важните за земеделието на Италия, защото вулканичната скала е много богата на различни компоненти, които се смесват с почвата и така правят една наистина плодородна и благодатна земя.

Какво се е случило в Помпей малко преди изригването на Везувий
Снимка: pixabay.com

Разхождайки се из руините на Помпей, човек си дава сметка, колко може да е опостушителна силата на природата и как всичко може да се промени за ден, дори само за миг. Едва ли и жителите на града са си давали сметка какво може да се случи с тях и то толкова внезапно.

Изгригването на Везувий през 79 г. сл. Хр. е може би най-унищожителното и запомнящо се изригване на вулкана, защото то погребва цял един град, цяла една цяла цивилизация, погребва самите хора под тонове пепел сякаш не ги е имало, сякаш в един момент си пазаруват в някое магазинче, а в следващия - застиват завинаги в огнената прегръдка на лавата.

Една от жертвите на това изригване е римският учен Плиний Стари, който е написал „Естествена история“ в 37 тома и е имал особен интерес към природните науки, като геология, минералогия и други. При самото изригване, Плиний Стари е бил командващ на флота при Мизена и се е втурнал да помага, но за съжаление лавата и пепелта поглъщат и него.

Много митове и легенди се разказват за това, как точно е основан град Помпей. Някои исторически данни твърдят, че на това място е имало селище още през 1 хилядолетие пр. Хр. Според други предания, градът Помпей е основан от Херакъл, но всъщност основателите на Помпей са оските. Това е староиталийски народ, който е населявал главно регион Кампания, където се намира и град Помпей.

Какво се е случило в Помпей малко преди изригването на Везувий
Снимка: pixabay.com

Един от най-важните етапи в развитието на Помпей е неговият т.нар. „Римски период“, когато той е бил много важен център в Римската империя. Помпей е бил място за срещи на римската аристокрация, най-вече по времето на император Август.

В амфитеатъра на Помпей са се провеждали множество битки на гладиатори. Той е събирал около 20 000 души. През 59 г. обаче, Нерон забранява да се провеждат гладиаторски битки в Помпей за период от 10 години заради едно наистина кърваво събитие.

Няколко години преди изригването на Везувий, през 62 г. силно земетресение разтърсва Везувий и засяга значително Помпей. Щетите са много големи и градът не може да се възстанови напълно и да си върне някогашния блясък и слава. Самото земетресение е ранен предвестник на изригването, но кой би предположил, че нещата ще се развият толкова бързо и неочаквано и ще имат такъв трагичен край.

В наши дни Помпей е едно от най-посещаваните места в Италия. Всеки иска да се докосне до това място и да види с очите си как цял един град изчезва за часове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин