Пет билкови маршрута в Троян - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пет билкови маршрута в Троян
Автор: Peika.bg
Пет билкови маршрута в Троян

Всяка година православната църква отбелязва рождението на Йоан Кръстител, а любителите на билките – Еньовден. Предлагаме ви няколко приятни маршрута, за да си направите разходка и едновременно с това да се сдобиете с билки, в деня на най-лечебната им сила, но може и във всеки друг ден.

А ето ги и нашите предложения:

В близост до града:

1. Парк Капинчо

Пет билкови маршрута в Троян

Парк Капинчо – само на 5 мин. пеша от центъра на Троян може да се впуснете в бране на билки като еньовче, бял равнец, върбинка, синя метличина и ливадно орехче. Ако пътеките ви отведат до водопад „Бръмбар скок“, не се съпротивлявайте – водата ще ви пречисти душевно и ще ви зареди с енергия чак до следващия Еньовден.

Пет билкови маршрута в Троян

Маршрутът започва от ЖП прелез „Капинчо“, който се намира на 5 минути пеша от площад „Възраждане“ (центъра на гр. Троян). Следва по асфалтов път в посока юг, докато достигне до железен мост, през който трябва да преминете. Продължава с изкачване по стъпала до туристически дом „Никола Габърски“. След него се достига до равното плато на парк „Капинчо“, където ще откриете беседка и множество пейки за отдих. Маршрутът продължава по асфалт до оградения двор на старата резиденция и от там вдясно вече преминава по черен път през ливади до възвишение с 525 м надморска височина. Оттам се открива просторна панорамна гледка към алпийското планинско било на Козя стена и всички прилежащи северни гористи склонове на Троянския балкан – подходящо място за отдих и снимки. Маршрутът завива в посока североизток през смесена гора от бук, габър и дъб, докато достигне минералния извор и реката. Продължава по течението на реката по стар път докато не се открие гледка към водопад Бръмбар скок – подходящо място за пикник и отдих. Маршрутът минава по левия бряг на реката, с кратко изкачване през дъбова гора и достига до старата база по туристическо ориентиране, където има изградена беседка. Продължава по асфалтов път и по стъпалата надолу стига отново до ЖП прелез „Капинчо“.

2. Местност Турлата 

Пет билкови маршрута в Троян

Местност Турлата предлага същия пъстър букет от билки (като този от Капинчо), но преди това ви дава възможност да станете част от сутрешната литургия в църквата „Св. Параскева Петка“. Маршрутът продължава през красива борова гора и тракийско светилище. Крайната билкова дестинация е панорамното било с изглед към Предбалкана и връх Купена (Амбарица). Там може да си наберете разнообразие от билки, за да пиете ароматен чай през цялата година. 

Връх Турлата се издига на височина от 556 м и от него се открива прекрасна гледка към града и Предбалкана. До върха можеш да стигнеш по стъпаловидни тераси, оформящи древния път към средновековната крепост. На самия връх е имало древнотракийско светилище и крепост, построена в началото на X век, която е била невъзможна за превземане, поради трудния релеф, скалистите склонове и гъстите елхови гори. Наслади се на най-чистия въздух на Балканския полуостров и чуй завладяващата легенда за тракийския връх.

На няколко километра разстояние:

3. Село Чифлик и хижа Хайдушка песен. 

Счита се, че Чифлик предлага единствено басейни с лечебна минерална вода. Това е вярно, но е само част от очарованието, което мястото може да ви предложи. До хижата се стига пеша за около час и за 30 минути с велосипед, който може да си наемете от локалния туристически център. Пътят до хижата върви успоредно до река, подходяща за пикник – там ще откриете и лечебната лайка. В по-високите части билките преминават към алпийски характер, тъй като се намират в близост до резерват „Козя стена“. Съчетайте СПА процедурите с истинска билкова ароматерапия.

4. Село Калейца и природна забележителност „Водопад Лопушница“ 

Пет билкови маршрута в Троян

Село Калейца и природна забележителност „Водопад Лопушница“ са желано място за еднодневна разходка. По алеята за отдих са разположени симпатични дървени масички и пейки с гледка към водопада, предразполагащи към сериозна почивка след търсенето на ливадните билки – мащерка, мента, маточина, риган и ливадно лютиче. Ако случайно не ги откриете, хората в селото са достатъчно гостоприемни и отзивчиви - ще ви разкажат за билките, а също така ще ви упътят къде да ги намерите. В близост има няколко къщи за гости, където да се приютите ако желаете да прекарате още дни на чист въздух.

Водопад Скока, познат още като Лопушница, се намира на 2 км. западно от село Калейца.

За да стигнете до него, трябва да се отбиете за село Калейца (между Троян и Ловеч). В селото се кара само направо, докато не го подминете. Продължавате около 2 километра след селото, до моста над река Лопучница. От моста се продължава пеш около 10 минути нагоре по течението на реката до водопада. Водопадът е висок около 10 м., а в подножието му има вир, който през лятото е много посещаем.

5. Беклемето 

Пет билкови маршрута в Троян

Беклемето ще ви подари една вълшебна сутрин, с ярко слънце, чист въздух и много красота. Дори само да посрещнете изгрева и да го запомните ще е достатъчно, за да сте здрави през цялата година.

Пет билкови маршрута в Троян

Разходките по панорамните поляните и във вековните буковите гори ще ви запасят с диви гъби, ароматни билки и лечебни растения като жълт кантарион, мащерка, хвойна, черна и червена боровинка. Поляните пък са подходящи за игри на деца. Вземете топка, федербал и одеало.

Пет билкови маршрута в Троян

Автор: Тереза Георгиева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин