Колизеума в Рим: 5 факта, които не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колизеума в Рим: 5 факта, които не знаете
Колизеума в Рим: 5 факта, които не знаете

Пет факта за Колизеума в Рим, които не са особено известни и със сигурност ще ви накарат да погледнете по различен начин на символа на италианската столица.

1. Колизеумът бил проектиран от някой си Гаудицио. Името му обаче било старателно заличено от историческата памет. За да е сигурно, че няма да построи второ такова чудо на римската архитектура, на Гаудицио предписали зловеща съдба. Той „участвал“ в откриването на Колизея. „Номерът“, който му отредили, бил повече от жесток и бил кулминацията на многодневните тържества при откриването на грандиозното съоръжение през 80 година. Гаудицио бил хвърлен публично на лъвовете и разкъсан на арената. Така императорите Веспасиан (по чието време започнал строежа) и Тит (който го приключил) останали в историята като архитектите от династията на Флавиите, автори на Колизея.

2. Първият „пътеводител“ за посещение в Колизея се появил още с откриването му. Той се наричал „Книга на зрелищата“ на Марк Марциал. Под формата на епиграми поетът щедро описвал атракциите в амфитеатъра. Марциал бил известен и с това, че не скъпял похвалите си към римската аристокрация и императора, а езикът му бил витиеват. Той „художествено“ предал случващото се на арената и възхвалявал „сценаристите“ на потресаващите сцени. Според неколцина изследователи Марциал минава за първоавтора на книжния рекламен гид. За други той е просто един клиентелист на властта, както днес е модерно да се казва.

3. Колизеят очевидно е тревожел сънищата и на първите хора във Ватикана през Средните векове. И най-вече на папа Сикст V, защото този понтифик възнамерявал с цялото си сърце да превърне древния амфитеатър във фабрика за вълна, където да даде почтено занимание на... римските проститутки. Идеята му не била осъществена, но пък век по-късно папа Климент IX успява за кратко да направи от Колизеума манифактура за селитра.

4. По времето, когато процъфтявал като най-атрактивната арена за зрелища в Европа, Колизеумът имал 80 входа. Близо 30-хилядната публика влизала и го изпълвала за 15 минути, а в случай на екстремна ситуация, било изчислено, че с помощта на паниката, следва да се изпразни точно за пет минути.

5. Наполеон Бонапарт оставил нелепия си автограф върху каменното тяло на Колизеума. Войските му обстрелвали грандиозния строеж с топове при нашествието си във Вечния град. Гюлетата оставили стотици следи, видими и днес, но не успели да разклатят огромния корпус.

*

Текстът е изпратен от Антония Драганова за рубриката Стани автор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин