Пиодан в Португалия: Повече от красива картина - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пиодан в Португалия: Повече от красива картина
Автор: Peika.bg
Пиодан в Португалия: Повече от красива картина
Снимка: wikimedia

Идеята да пиша за Piódão ми хрумна, когато работехме върху статия за най -добрите места за посещение в Португалия. Имахме съмнения дали си заслужава да бъде включен в списъка. Историята на Piódão не е присъствала на видно място в големите исторически разкази на Португалия, което я прави донякъде енигматична дестинация. Освен това той остава сравнително неизвестен дълго време, често засенчен от по-известни места. И едва напоследък стана популярен и известен най-вече с фотогеничния си външен вид.

Привлекателността на Piódão обаче надхвърля неговите живописни качества. Безспорно, градът е фотогеничен, идеален за всеки фийд в Instagram. Но истинската същност на Piódão е по-дълбока. Заслужава да бъде посетен не само заради очарователния си вид, но и защото стои като жив паметник на човешката устойчивост и издръжливост.

Докато изследваме Piódão, ние не просто вървим през тесни, криволичещи улички; ние проследяваме стъпките на поколения, които са издълбали живота на този неравен терен. Това е повече от история за пътуване; това е разказ за оцеляване, разказ, който добавя дълбочина и текстура към живописните сцени на това забележително село. Фотогеничните качества на града може да привлекат посетители, но истинската му привлекателност се крие в историите за постоянство и общност, гравирани в древните му камъни.

Архитектурни контрасти: Шистов камък сред бели стени

Извивайки се нагоре по стръмния серпентинен път към Пиодан, първият ви поглед към къщите с покриви от шистови камъни, прилепнали към хълма, предлага визуално отклонение от типичните португалски села. Докато Португалия често е разпознавана със своите варосани села като Албуфейра или Обидуш, Piódão представлява ярък контраст с по-тъмната си, по-земна естетика. Тук конвенционалната португалска палитра от бяло и червено е заменена от дълбоките, наситени нюанси на шистов камък.

Изработени от местните, тези шистови къщи блестят на слънчевата светлина, хвърляйки уникален синьо-сив блясък върху сградите. Тесните, стръмни улици на селото лъкатушат през неравния пейзаж на планините Serra do Açor, добавяйки към живописния чар на Piódão, като същевременно безпроблемно съчетават неговия каскаден вид с планинския склон.

Архитектурата на Piódão, макар и визуално поразителна, се корени в практичността. Използването на шистов камък, леснодостъпен местен ресурс, е по-скоро необходимост, отколкото избор. За разлика от варосаните крайбрежни зони, където белите екстериори отразяват слънчевата светлина и поддържат домовете хладни, използването на тъмен камък от Piódão се адаптира към планинския климат. Той задържа топлината от слънцето през деня и я освобождава бавно през нощта, осигурявайки топлина в по-студения планински климат.

Оформлението на селото също е стратегически практично, проектирано да предпазва от вятър и сурово време. Улиците, гравирани с напоителни канавки, наречени „левади“, са умело проектирани да управляват водния поток. Тези канали носят вода от планината, минаваща покрай улиците в селото. Можете да чуете успокояващия звук на течаща вода, когато вървите през селото.

Сините врати и облицовката на къщите от шистов камък са друг практичен елемент, който очарова посетителите. Докато синият пигмент е по-скъп и по-рядко срещан на много места, в Piódão е по-достъпен поради местните производствени методи.

Тази архитектурна дихотомия отразява разнообразната история и география на Португалия. Варосаните крайбрежни градове отразяват морското наследство на страната. За разлика от тях жилищата от шисти на Piódão символизират находчивостта и изобретателността, необходими за процъфтяване в суровите планини Serra do Açor. Историята на Piódão за устойчивостта е изтъкана от способността му да се адаптира творчески към ограниченията на околната среда.

Устойчивата мистерия на миналото на Piódão

Докато очарователните каменни жилища на Piódão предизвикват средновековна естетика, произходът на това забележително село остава обвит в мистерия. С малко документирани доказателства за ранната му история, миналото на Piódão е потопено в легенди и спекулации.

Името на селото предлага първата следа, като се смята, че „Piódão“ произлиза от средновековното „Casal Piodam“. Това предполага, че селото е основано през Средновековието, вероятно някъде между 12-ти и 14-ти век. Освен името, подробностите за началото и първите дни на Piódão са оскъдни.

Неговата скрита, изолирана обстановка, сгушена в подножието на Serra do Açor, подхранва теории, че селото първоначално е служило като убежище за бегълци, избягващи правосъдието. Според местните предания един от убийците на Инес де Кастро, известната любовница на крал Педро I, е избягал от гнева на краля, като се е укрил в Пиодао през 14 век.

Въпреки че истинността на тази легенда е несигурна, уединеното местоположение на Piódão го прави идеално убежище от властите за онези, които търсят анонимност. Тази изолация ще продължи да определя селото векове наред.

Архитектурни улики също намекват за средновековните корени на Piódão. Еднообразието на каменните му жилища предполага, че селото е било построено или преустроено в координирани усилия някъде между 16-ти и 17-ти век. Това вероятно е предизвикано от откриването на златни находища в региона, носещи богатство, което изисква по-структурирано селище.

През по-голямата част от историята си Piódão продължи да живее в почти пълно уединение. Той остана изключен от всеки главен път до 1974 г. Без достъп до външния свят Пиодао беше напълно откъснат по време на зимните снежни бури. Тази изолация запази средновековния характер на селото, запазвайки го относително недокоснато от модернизацията през вековете.

Жителите са продължили земеделските практики и занаятите на своите предци. Самодостатъчността беше необходима за оцеляване в този изолиран пейзаж. Изолираното минало на Piódão изкова сплотена общност, в която съседите разчитаха един на друг, за да издържат на суровата планинска среда.

Въпреки че остава мистерия в много отношения, културната автентичност и историческото значение на Piódão са неоспорими. Това накара португалското правителство да го класифицира като място от обществен интерес, признавайки Piódão за жив прозорец в миналото. Трайната изолация на селото е запазила начин на живот, свързан със средновековните му корени, което го прави наистина уникално историческо бижу.

Предизвикателното пътуване до Piódão

Стигането до Piódão изисква ангажимент, както научих от първа ръка, опитвайки се да се ориентирам по криволичещите планински пътища, водещи до това отдалечено село. Единственият начин да стигнете до Piódão е с кола, тъй като няма обществен транспорт. Пътуването ми започна в Коимбра, най-близкия голям град, разположен на около 95 км от Piódão. Въпреки сравнително краткото разстояние, пътуването отне изтощителните 2 часа. По-опитните шофьори вероятно ще отделят малко по-малко време, но все пак трябва да са подготвени, когато се движат по криволичещите пътища нагоре.

Напускайки Коимбра, първият час на шофиране ме приспи във фалшиво чувство за лекота. Но когато наближих стръмните склонове на Serra do Açor, пътят постепенно се стеснява, като същевременно става много по-серпентинен. Моето спокойно пътуване бързо се превърна в каране на влакче с бели кокалчета.

Последните 30-40 минути тестваха самообладанието ми на изключително предпазлив шофьор. С всяка извивка на фиби и едва достатъчно широка единична лента стисках волана по-здраво. Няколко пъти обмислях да се върна, но нямаше достатъчно широки места, за да опитам обратен завой по опасно криволичещите планински проходи. Продължаването беше единствената ми възможност, ако исках най-накрая да зърна това вековно село.

За протокола, страхът ми от криволичещи планински пътища е много по-голям от този на средния шофьор. Така че, докато пътуването до Piódão изпита нервите ми в стръмния Serra do Açor, пътуването вероятно нямаше да бъде толкова мъчително за повечето хора. И все пак е необходима известна предпазливост, за да се движите безопасно през тесните завои, водещи до това вековно планинско село.

Въпреки това, ако предпочитате да избегнете сами шофирането, има организирани обиколки. Намерих няколко опции на Viator , въпреки че не съм ги пробвал лично, така че не мога да гарантирам за качеството им.

Разглеждане на Piódão

След като пристигнете в Piódão, зависи от вас да решите какво да преживеете там. Повечето посетители обикновено прекарват около половин ден тук и си тръгват с много снимки, за да попълнят емисиите си в Instagram. Със сигурност е пълно с фотогенични места, които с малко креативност изглеждат зашеметяващо. За по-интересна снимка се облечете в светли дрехи с един ярък син или червен елемент, за да изпъквате по-добре на фона на по-тъмната среда.

Въпреки че селото е доста комерсиализирано и адаптирано към наплива от туристи, отделете време да се поразходите по улиците и да потърсите автентични кътчета. Оставете телефона си настрана и се опитайте да почувствате и чуете какво може да ви казват тези древни стени. Представете си как са живели хората тук през вековете.

Едно място, което няма да пропуснете в Piódão, е Главната енорийска църква , чиято ярко бяла фасада контрастира ярко с околните къщи. Но не само цветът прави църквата от 17-ти век да се откроява – нейната архитектура е напълно нехарактерна за централна Португалия, носейки повече прилики с църкви в южната част като Nossa Senhora da Anunciação в Mértola или параклиса на Свети Андрей в Beja.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от @marciaemlisboa

Ако посетите през летните месеци, разгледайте Praia Fluvial de Piódão , един от уникалните речни плажове на Португалия. Тези „плажове“ се намират предимно в Централна Португалия и са уникална алтернатива на крайбрежните плажове. Въпреки че заклетите любители на плажа едва ли ще бъдат впечатлени от липсата на пясък и ниските температури на водата, достигащи до 20°C, това е изживяване, уникално за този регион на Португалия.

Туризмът е друга атракция в Piódão, с повече от 10 маршрута, от които да избирате . Най-популярният е 2-часовият маршрут от Piódão до Foz d'Egua , посочен от Lonely Planet като един от най-добрите пешеходни преходи в Португалия. Мога да се съглася с тях за това, но Lonely Planet беше малко погрешно, като каза, че походът е страхотно място „да избягате от тълпите и да се насладите на спокойствието на този великолепен регион“. Определено ще се почувствате много по-спокойни по пътя нагоре, отколкото в града, но маршрутът е доста популярен, така че очаквайте компания. Въпреки това, ако вече сте в района, преходът си струва. Когато пристигнете във Foz d'Egua, не забравяйте да се потопите в Praia Fluvial de Foz d'Egua . Това е друг чудесен пример за речните плажове на Португалия.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Eugenia Hanganu (@eugeniahanganu)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин