Писма в бутилка - 8 удивителни истории - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Писма в бутилка - 8 удивителни истории
Автор: Георги Василев
Писма в бутилка - 8 удивителни истории
Снимка: Thinkstock/Guliver

Безспорно има нещо романтично в хвърлянето на писмо в океана, оставяйки на съдбата, да определи до кого ще достигне то (с малко помощ от вятъра и морските течения, разбира се).

Историята на писмата в бутилка ни връща до 310 г. пр. Хр., когато гръцкият философ Теофраст използвал тактиката, за да докаже че Атлантическият океан се влива в Средиземно море. Всъщност този метод още се използва, за да се чертаят карти на морските течения.

Но нека оставим настрана проучванията и морските изчисления. Има още много мотиви, които карат хората да запечатат думите си с корк и да ги изпратят на океанско приключение. От молби за помощ и тъжни сбогувания до произволни бележки, хората просто искат да изпратят посланията си до света по начин, които се противопоставя на високоскоростните модели на комуникация, с които сме свикнали. Ето няколко от най-забележителните истории, които описват пътешествията на писмата, доставени от морето.

1. (Не)откритите кораборушенци

През 1794 г. японски моряк на име Чуносуке Мацуяма и неговите 43-ма другари попаднали в буря и корабокруширали на остров в южния Тихи океан. Без никакви провизии всички от екипажа умрели. Но преди това капитанът написал писмо, издълбано в дървесина от кокосов орех, в което разказва за нещастието им. Никой не знаел какво е станало с корабокрушенците преди откриването на съобщението, 150 години след това, близо до японското село Хиратурмура.

2. Призрачно писмо от Титаник

Джеремая Брук, на 19 години, и неговата братовчедка Нора Хегърти, на 18 години, били на борда на злочестия кораб Титаник, за да се срещнат със сестрите на Джеремая, които живели в Бостън. Преди да потеглят, майката на Брук му дала бутилка със светена вода. След като Титаник започнал да потъва, Джеремая успял да напише съобщение: "От Титаник, сбогом на всички - Брук", което сложил в бутилката със светена вода. Братовчедите умират в трагедията, а година по-късно бутилката е изхвърлена на брега, само на няколко мили от къщата на семейството му.

3. 85 години по-късно

През 1914 г. британският войник в Първата световна война редник Томас Хю пише писмо до жена си и го запечатва в бутилка от джинджифилова бира. Той умира два дни след като го хвърля в Ла Манша. През 1999 г. рибар намира бутилката в река Темза, но е твърде късно да достави писмото до г-жа Хю, която умира през 1979 г. Но дъщерята на редник Хю все още е жива по това време, въпреки че е на 86 години. Тя е била само на годинка, когато умира баща й. Писмото е доставено до дома й в Нова Зеландия.

4. Рекордът

През 2011 г. шотландски рибар на има Андрю Лийпър дърпа мрежата си и намира бутилка в улова си. Той намира старо писмо... много старо писмо. Всъщност това писмо е класифицирано от книгата на рекордите на Гинес като най-старото писмо в бутилка, което някога е намирано. Писмото е било надраскано от капитан К. Хънтър Браун от училището за навигация в Глазгоу, през 1914 г., заедно с още 1889 писма. За момента са намерени 315 от тях.

5. Недовършена работа

Когато океанският лайнер Лиситаня е ударен от торпедо по време на пътуването си от Ню Йорк до Ливърпул през 1915 г., потъването му отнема 18 минути. Това време е било достатъчно на един от пасажерите да напише едно от най-мъчителните и зловещи писма в бутилка, които някога са откривани: "Все още сме на палубата с няколко души. Последните лодки вече заминаха. Потъваме много бързо. Няколко души до мен се молят заедно със свещеник. Краят е близо. Може би тази бележка ще..." Какво се е надявал авторът да постигне бележката е тайна, завинаги погълната от дълбините.

6. Любовна отвара

През 1956 г. страдащ от любов шведски моряк на име Аке Викинг започнал да търси любовта с помощта на солените води. Той написал послание: " До някоя хубавица, която е много далеч", сложил го в бутилка и го хвърлил в океана. Две години по-късно той получил отговор от сицилианска жена на име Паолина: "Не съм красива, но изглежда като чудо, че малката бутилка е пътувала толкова дълго, за да ме достигне, затова ти пращам отговор". Двамата започнали да си кореспондират и накрая Викинг се преместил в Сицилия, за да се ожени за жената, която му отредила морето.

7. Послание до мама

Преди десет години десетгодишно момиче от Манхатън е на посещение при приятели в Лонг Айлънд. Тогава тя надрасква писмо, затваря го в бутилка от джинджифилова бира, и го хвърля в морето. Бутилката, съдържаща посланието на Сидни Фери е намерена тази година от екип, който почиства плажа от урагана Санди. Това, което прави това откритие толкова трогателно, е фактът, че Фери умира трагично, падайки от висока скала в Швейцария през 2010 г. Съобщението, което е изпратено до скърбящата майка на момичето, представлява проста, но много дълбока бележка: "Бъди добър към себе си, пич!"

8. Спасително писмо

През 2005 г. повече от 80 тийнейджъри - нелегални емигранти са изоставени на лодка, близо до брега на Коста Рика. Екипажът на кораба, който се занимава с трафик на хора, оставя децата без никакви средства за нормална комуникация. Затова те решават да пуснат S.O.S. писмо в бутилка, което като по чудо е намерено от рибар. Той носи писмото, гласящо "моля помогнете ни", до заселниците на близкия остров. Така бедстващите в морето били спасени и отведени до острова, за да се възстановят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Истинският Типун, 19.08.2013 | 13:21
В интерес на истината няколко пъти съм пускал писма в бутилка. Навярнов всеки един от този форум го е правил, но пък как един път не намерих едно такова писмо? Сещам се за онзи български филм, в който един младеж сваляше една мацка с която бяха на курорт с подобни писма. Това според мен си е висш пилотаж във физиката, мореплаването и циклите на луната да нацелиш точно твоята девойка да получи писмото повече от веднъж. Вие какво мислите ?
Абонирайте се за нашия бюлетин