Писмото на един луд чичо до 3-годишния му племенник - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Писмото на един луд чичо до 3-годишния му племенник
Писмото на един луд чичо до 3-годишния му племенник

Това писмо от един луд чичо към 3-годишния му племенник откриха спортуващите ни колеги от Sportuvai.bg. Възможно най-синтезирана житейска мъдрост, духовитост и, общо взето, всичко, на което един чичо трябва да научи племенника си. Джъстин е американец, който на 20 години открива страстта си към пътуването и само 3 години по-късно е бил в 51 държави на 6 континента. Ето го и писмото:


Здравей, Линкълн!

Никога не сме се срещали, но искам да ти се представя. Аз съм лудия ти чичо Джъстин. Този, за когото след време ще чуваш родителите ти да се питат: "Къде по дяволите е той сега?!". Но ти не се притеснявай. Бъди сигурен, че съм на някое странно и далечно място, в търсене на себе си. А и винаги можеш да си мислиш за мен при всяко включване на National Geographic Channel.

Когато се роди, бях в Колумбия. Опитах се да извикам родителите ти при мен, но те са скучновати. Затова в момента си официален гражданин на САЩ, щата Минесота. На първия ти рожден ден бях в Австралия, а на втория - в България.

Мисълта ми е, че има причини да не ме засичаш около себе си сега, а вероятно и занапред. Виж, вината не е моя, просто страдам от рядкото заболяване, наречено "треска за пътуване". А единственият начин да спре да те сърби, е да се почешеш. Затова, ето ме тук - в Естония.

Въпреки това не мога да оставя малки пречки като разходките по другия край на земното кълбо да ме отдалечат от задълженията ми на чичо. Затова днес, тук, за теб, с огромното желание ще ти разкажа основните неща, които съм научил за живота.

Добре, да започваме.

- Първото нещо, което трябва да знаеш е: не отлагай щастието си за по-късна дата. То никога не е гарантирано, така че прави всичко, което те кара да се усмихваш сега!

- Никога не забравяй тоалетна хартия, когато пътуваш по света!

- Знам, че си само на три години, но помни: рускините и ирландките са луди! Само половината от тях по хубав начин.

- Обичай мама и татко, защото можеш да се нуждаеш от подкрепата и одобрението им за лудите си амбиции по-късно. Ще е много по-лесно да ги убедиш, че автостопът до Африка е нещо хубаво, ако си бил добро дете. Всъщност, като се замисля... те могат да имат желанието да се отърват от теб, ако си бил лош. Хм, нека оставим този въпрос за по-късно.

- Питай за всичко! Никога не приемай чуждото мнение за чиста монета, колкото и авторитетно да е то. Питай, проучвай, изследвай, мечтай! Мъдър не е този, който е живял много, а този, който е видял много. Ако медиите казват, че в Мексико е опасно - стягай багажа за там! Бъди смел, но не и безразсъден.

- Пътуването обогатява ума. С него разширяваш кръгозора си и укрепваш характера си. Не забравяй, че "Terviseks" на естонски е "Наздраве"!

- Американската образователна система не струва. Така че не разчитай много на нея, самоусъвършенствай се. Ако съм те вдъхновил за околосветско пътешествие, съветвам те да започнеш да учиш испански и френски език. По-късно ще ми благодариш. Което ме води към следващия съвет...

- Момичетата обожават да говориш на техния език. С това умение автоматично минаваш на следващо ниво!

- Съдбата не съществува. Начертай я сам, не я оставяй във въображаеми ръце.

- Въпреки това, което ще чуваш на всеки ъгъл, пътуването може да бъде начин на живот, не просто почивка. Учи, изследвай, преживявай!

- Не пий вода в Боливия, не се напивай в Латвия, не купувай сувенири от летището, не си взимай за домашен любимец ядосан пингвин.

Предполагам, че това е всичко на този етап. Сега тръгвай. Живей живота си! А аз ще бъда някъде тук с чаша водка в ръка, чакайки да пораснеш достатъчно, за да мога да ти кажа "На здоровье"!

 

С любов,

Лудият ти чичо Джъстин

 

Прочетете още материали, посветени на здравословния начин на живот и приключенията, в Sportuvai.bg!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Георги Петров, 18.10.2013 | 14:49
Класик!
Desislava Stoyanova, 27.09.2013 | 11:32
страхотно писмо! :) дай Боже всеки му такъв чичо:)
Абонирайте се за нашия бюлетин