Плажове с минерална вода - в басейн на открито - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плажове с минерална вода - в басейн на открито
Автор: Зара Янева
Плажове с минерална вода - в басейн на открито
Снимка: Julien Haler

Външните басейни са най-спасителното нещо през летните жеги, ако нямаш късмета да се намираш на морето. Само че аз дълго време бях предубедена спрямо тях, защото ги свързвах с хлор, студена вода, от която се вкочаняваш и в най-голяма жега, и доста неприятен “махмурлук”, който неизбежно ме хващаше след ден плуване. Дали от препаратите, с които се третира обикновено водата по басейните, или от голямата температурна разлика, на която организмът ми реагираше, от години заклеймявах басейните като забранена зона. Но тази година внезапно се появиха изключения и от най-големият хейтър се превърнах в най-запаления фен... на минералните външни басейни.

Белчински бани

Определено номер едно като дестинация с минерален привкус ми е село Белчин – доволно близо до София и освен с басейни, разполагащо и с чудесна туристическа атракция, която наскоро отвори врати – Цари Мали град. В Белчин можете да изберете от два басейна с минерална вода, която е топла и за мен специално – най-добрата за плуване, тъй като дори температурата на въздуха да варира, в басейна е винаги топло и мускулите не се сковават. Има и бани в една стара соц сграда, в която тече същата гореща вода, както и чешма, от която можете да си налеете за вкъщи. Съставът на водата е специфичен и се препоръчва за рани или проблемна кожа, което обяснява как след като бях ужилена от оса, зачервяването мина буквално за секунди, след като влязох в басейна! В селото можете да потърсите изгодни стаи под наем, а това, че Самоков е на десетина километра, нас специално ни примами да останем няколко дена на това природно място.

Село Ягода

Ако се намирате в централната част на България, друго предложение за плаж с минерален басейн е село Ягода, между Казанлък и Стара Загора. Селището също е богато на минерални извори и съвсем естествено са направили доста места за балнеолечение, спа хотели и басейни. Подходящо е също така за деца, още повече, че водата в детския басейн винаги е по-топла, а тази във външния лично на мен ми се струва все пак малко по-хладка от белчинската. Но – въпрос на вкус и предпочитания!

Сапарева баня

Отново в западната част на страната ни посрещна още едно селище, чието име подсказва какво най-вече се прави там – Сапарева баня. С тази разлика, че освен баня, в околностите има и доста забележителности за разглеждане. Но за банята – спор няма! – едни от най-добрите минерални басейни определено са там. Можете да избирате от откритите басейни, закрити такива с различни процедури, басейни тип джакузи или всичко това заедно. В града една от най-популярните забележителности е фонтанът – гейзер, наречен “Гейзерът”, който пръска над 100 градуса гореща вода, но в басейните температурата е средно 28-30 градуса. Ако решите да останете вечерта обаче, не си забравяйте връхните дрехи, защото рилският климат напомня за себе си още в следобедните часове и никаква гореща вода няма да може да ви спаси от планинския ветрец по-късно!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин