Плевен - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плевен - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Какво да видите в Плевен, ако сте в града за първи път - ето колекция от основните атракции, музеи и забележителности, на които си струва да обърнете внимание:

Мавзолеят-параклис Свети Георги Победоносец - Мавзолеят-параклис е символ на града. Издигнат е в памет на загиналите в Руско-турската война руски и румънски воини при Плевен. Мавзолеят е и храм, посветен на Св. Георги. Иконите в криптата са рисувани от Иван Мърквичка и Антон Митов. От външната страна на стените ще видите плочи с имената на загиналите офицери, а над входа – барелеф на Св. Георги. Мавзолеят е открит през 1907 г. в присъствието на генерал Столетов и княз Фердинанд I. Намира се на площад „Възраждане” в центъра на града. 

Плевенската панорама / Панорама Плевенска епопея - Панорамата "Плевенска епопея" е изградена на хълма на „Скобелев парк” през 1977 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен. В четирите зали скулптури, картини, текстове и артефакти представят събитията преди Освобождението на града. Реалните предмети се преливат в нарисуваното на стената. Картините са на български, румънски и руски художници. Асансьорите ще ви отведат до покрива, където от двете наблюдателни площадки пред вас ще се разкрие панорамна гледка към местата, на които са се водили битките. Допълнителна информация ще намерите тук.

Плевен - забележителности за един уикенд

Скобелев паркСтъпете по земята, на която са оставили следите си смелите бойци. Мемориалният парк носи името на генерал Скобелев и е посветен на руските и румънски воини, загинали в боевете за Плевен. Разположен е върху някогашното бойно поле, на юг от града. Докато се разхождате сред богатата зеленина ще видите бойни реликви, сред които руски оръдия, подредени в батареи, много паметници, 9 братски могили и костница. Създаден е през 1904 г., а площта му е 1200 дка. 

Къщата-музей Цар Освободител Александър ІІКъщата-музей “Цар Освободител Александър ІІ" е обикновена къща, която е била на търговеца Иван Вацов. В нея обаче през 1877 г. отсяда руският император Александър ІІ, на когото е доведен плененият Осман паша. Тук е живял и първият военен губернатор на Плевен – генерал Скобелев. Днес музейната експозиция представя Руско-турската война и обсадата на Плевен, а до къщата са подредени военни оръдия и паметници на император Александър ІІ, на ген. Скобелев, ген. Гурко, ген. Тотлебен и др. Разположена е в „Скобелев парк”. Затворена е в събота и неделя. Допълнителна информация ще намерите тук

Регионалният исторически музейРегионалният исторически музей се помещава в проектирана от италиански архитект двуетажна сграда от 1984 г. Тук се съхраняват над 180 000 експоната. В 24-те зали ще видите оръжия и военни принадлежности, колекция от монети, каменни оръдия на труда, традиционни носии и занаяти, ще разберете за развитието на града преди и след Освобождението. В понеделник можете да го посетите безплатно. Допълнителна информация ще намерите тук.

Водната каскада - Водната каскада съществува от 1982 г. и представлява комплекс от 10 водопада, фонтани, 3 водни огледала и различни водни каскади. Заема площ от 10 дка в центъра на Плевен. Подарете си романтично изживяване с любим човек през нощта, когато цветното осветление придава допълнителна пищност на водните струи. Водната каскада работи от април до октомври. 

Изложба-дарение на Светлин Русев - Изложбата-дарение на Светлин Русев е една от плевенските галерии, които не трябва да пропускате. Разположена е в сградата на старата градска баня. Художникът Светлин Русев дарява на родния си град богата колекция от над 400 творби на български и световни художници. На първото ниво ще видите картини на Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник. На втория етаж ви очакват съвременни български творци (Енчо Пиронков, Георги Божилов). Третото ниво на галерията се намира в кулата на старата баня и там можете да видите произведения на световноизвестни творци като Марк Шагал, Пабло Пикасо и Салвадор Дали. Намира се на площад Възраждане.

Художествената галерия Илия Бешков - Художествената галерия "Илия Бешков" е основана през 1958 г. и заема площ от 2500 кв. м. Тук се съхраняват 6000 художествени произведения. През 1984 г. художникът Светлин Русев дарява 322 творения скулптура и живопис, а 15 години по-късно дарява графики и рисунки. В галерията са обособени и авторски колекции, сред които най-голямата представя голяма част от творбите на Илия Бешков. Допълнителна информация ще откриете тук

Църквата Св. Николай - Църквата "Св. Николай" е изградена през 1834 г. със средствата и доброволния труд на плевенските жители на мястото на параклис от ХІІІ век. Иконите са нарисувани от Димитър Зограф и зографи от самоковската школа, а стенописи няма. Акустиката на църквата е постигната с 462 глинени гърнета, които са вградени в стените й. Намира се в центъра на Плевен и е най-старият храм в града.

Сторгозия – Това е името на укрепен римски град. Днес основите на крепостните му стени се намират на територията на парк “Кайлъка”. Крепостта Сторгозия е втората по големина в България след царската базилика в Плиска. Изградена е в късната античност, през IV – VI век. Заема площ от 31 дка. Ще видите укрепителната й система, християнска базилика и хореум, които са запазени и реставрирани.

Плевен - забележителности за един уикенд

Парк Кайлъка - Парк Кайлъка е защитена местност. Естественият каньон на река Тученица е богат на уникална растителност, скални масиви и отвеси, изкуствени езера. В парка се намира и язовирът "Тотлебенов вал", които е дом на защитени видове животни и растения. В „Кайлъка” има и разнообразни възможности за спорт: скално катерене, тенис, плуване, а в езерата могат да се карат лодки и водни колела. Тук са и останките от древноримската крепост Сторгозия. Намира се на югоизток, на около 5-10 км от Плевен. Прочетете подробна статия за парк Кайлъка.

Пещерният музей на винотоЗаповядайте в 5-те галерии на естествената пещера, в които се съхраняват над 7000 бутилки стари и над 6000 бутилки със съвременни вина. Тук ще видите също съдове и инструменти от различни епохи, служещи за приготвяне, отлежаване, сервиране и консумация на вино. Отдайте се на изкушението и си позволете да опитате част от вината. Музеят се намира в парк „Кайлъка” до язовир "Тотлебенов вал". Наздраве! Работно време: 9-18 часа. Почивни дни понеделник и вторник. Допълнителна информация ще намерите тук

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин