Плюсове и минуси на използването на смартфон по време на ваканция - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плюсове и минуси на използването на смартфон по време на ваканция
Автор: Peika.bg
Плюсове и минуси на използването на смартфон по време на ваканция
Снимка: pexels

С течение на времето някои хора стават все по-привързани към мобилните си телефони. О, кого заблуждавам, всички го правим! Попаднахме в капан, в ситуация, в която вместо да притежаваме мобилен телефон – той притежава нас.

Дори ВИЕ може да четете това сега на мобилния си телефон. Е, това е суровата реалност, ние използваме смартфоните всеки ден и за всичко. Нека обаче не правим технологията враг, а по-скоро да си припомним голямото въздействие, което оказва върху живота ни.

Добре, имате нужда от вашия смартфон повече, отколкото другите могат да си представят. Но направете си услуга – оставете го у дома или намалете времето за използване на телефона по време на почивката си.

Последните проучвания показват, че 91% от международните пътуващи разчитат на своите смартфони по време на почивката. Но за какво го използват? Защо да вземете смартфон по време на пътуването си е едно от основните неща?

Представителен брой отговори водят до следните числа:

  • 73% от пътуващите използват смартфона си, за да отворят картите и упътванията на приложенията за навигация, вместо да следват знаците и да питат хората по улиците за насоки, както преди.
  • 62% от пътуващите постоянно търсят ресторант наблизо, най-добрия плаж в града или къде да отидат на клубове през нощта. Такава информация може да се намери навсякъде; ние обаче сме склонни да питаме Google или други приложения за това, търсейки тези, които са в последните тенденции.
  • 52% от пътуващите са в постоянно търсене на нещо интересно, което се случва наблизо, или някакви занимания.
  • 50% от пътуващите използват смартфоните си, за да направят снимка, като много често тази снимка е селфи и я публикуват в социалните мрежи. 
  • 27% от пътуващите използват смартфоните си, за да намерят и да се свържат с хотели или други места за настаняване. Процентът е малък, защото много хора вече са потърсили и уредили мястото за настаняване преди да пристигнат на определена дестинация. Въпреки това, те използват своите смартфони, ако искат да сменят хотела или може би да останат още няколко дни в текущия.
Плюсове и минуси на използването на смартфон по време на ваканция
Снимка: pexels

От няколкото точки по-горе можете да видите, че въпреки че пътниците са обсебени от използването на своите смартфони за различни цели, понякога те могат да бъдат доста полезни. Смисълът да не използвате или да намалите времето за използване на смартфон по време на ваканция е да се насладите на времето за почивка или приключения, вместо винаги да бъдете разфокусирани от екрана на телефона си. Ако планирате да обърнете повече внимание на телефона си, отколкото на себе си, тогава какъв е смисълът на ваканцията?

Нека помислим за причините за използване на смартфон по време на пътуване от гледна точка на техните плюсове и минуси.

Използване на вашия смартфон като инструмент за навигация.

Плюсове: Това е ефективен начин за намиране на правилния път до желаната от вас дестинация и ще спести част от времето ви, без да ви кара да се изгубите и объркате.

Минуси: Ще ви помогне да не се изгубите в града, но като страстен пътешественик не търсите ли понякога това да се случи? Не ви ли е интересно да се изгубите в магията на града? Не мислите ли, че пропускате възможност да ви се случи нещо спонтанно и приятно? Трябва да сте приключенци, да се разхождате по улиците, да питате за упътвания, да се чувствате като непознат, който се крие в красотата на неизвестното. По този начин може да попаднете на места и хора, които никога не сте планирали да посетите и да се срещнете, но изведнъж те да обърнат света ви.

Търсене на модерни места за ядене, пиене и излизане.

Плюсове: Използването на подходящи приложения или онлайн съветите на вашите приятели може да ви помогне да намерите страхотни места, особено тези, които са готини и актуални напоследък и тези, които изглеждат точно вашия тип.

Минуси: Търсенето на такива места за първи път отнема много време и второ, може да не е толкова добро, колкото малкия, очарователен ресторант, който сте забелязали надолу по улицата, или клуба, покрай който сте минавали с музика, който всъщност не успяхте да посетите, защото бяхте твърде заети с намирането на „готините“ места. Не се стресирайте да посетите и да се настаните на точните места, само за да впечатлите хората около вас. Опитайте се да изпитате духа на града по своя начин, опитайте местна храна и се запознайте с традициите на това конкретно място.

Търсене на близки събития и дейности.

Плюсове: Страхотно е да използвате вашия смартфон за този въпрос, тъй като ще разберете всички събития, които се случват около вас, и ще изберете тези, които са приложими за вашия вкус.

Минуси: Защо да си правите труда да търсите Wi-Fi и да четете описанието на всяко събитие? Просто оставете телефона и наблюдавайте около себе си: ако нещо си струва да се посети, то ще бъде рекламирано в целия град и много хора ще говорят за него. Просто обръщайте повече внимание на нещата, които се случват около вас, отколкото да скролвате надолу по екрана.

Правене на снимки и публикуване на селфита в социалните мрежи.

Плюсове: В днешно време много компании произвеждат смартфони с висококачествени камери, надявайки се да заменят обикновените фотоапарати и да дадат повече стойност на потребителите на смартфони. И вършат добра работа, увеличавайки мегапикселите на интегрираните камери. И най-хубавото е, че винаги, когато ви се прииска да уловите определен момент и да изпратите или публикувате снимките, можете да го направите незабавно.

Минуси: Пътуващите постоянно правят снимки, като понякога забравят да се насладят на момента. Ами ако имате толкова много перфектни снимки на място, а нямате правилния спомен за него? И толкова ли е важно моментално да публикувате снимката във Facebook? Едно от най-лошите неща при непрекъснатото гледане на екрана на телефона е, че пропускате най-доброто от ваканцията: моментите, гледките и хората. Да отидеш на пътешествие не е просто да отидеш до определена дестинация, но е време за почивка от ежедневните рутини, проблеми и хората около теб. Какъв е смисълът на ваканцията, ако тялото ви е пътувало до определена дестинация, но умът ви дори не е помръднал.

Освен това е наистина грубо към хората, пътуващи с вас, да се чувстват сами и изоставени, само защото не можете да откъснете поглед от екрана. Може да не кажат нищо за това, но не им харесва да говорят с вас, докато изглеждате заети с нещо друго.

Плюсове и минуси на използването на смартфон по време на ваканция
Снимка: pexels

За бизнесмените: вземете сериозно почивката си и спрете да бъдете обсебени от четенето на всички тези работни имейли. Не вдигайте на всяко обаждане, освен ако не е нещо спешно. Хората, с които работите, знаят, че ще прекарате времето си на разстояние за известно време и ще разберат, ако не сте стресирани от работата в този момент. Никой не обича да се занимава с работа в онзи период от годината, когато заслужава да се отпусне малко.

В обобщение, смартфоните са и вероятно ще играят голяма и значима част от живота ни, но не ставайте роби на технологиите, забравяйки да изживеете мечтите и целите си. Използвайте ги винаги, когато е необходимо, но се опитайте да не ги правите заместител на всичко. Отдалечете погледа си от екрана и вижте, че животът се случва около вас!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин