Забавни факти за Италия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забавни факти за Италия
Автор: Peika.bg
Забавни факти за Италия
Снимка: pexels

Италия в никакъв случай не е неизследвана страна. Милиони хора се стичат по улиците и красивите й места всяка година, за да видят някои от най-емблематичните и влиятелни забележителности в света.

Едно от най-хубавите неща в страната са нейните скрити тайни – малките факти и случайни характеристики.

Ето само няколко от тях. Прочетете нататък за най-добрите забавни факти за Италия.

Италия е земя на шедьоври

Добре, може би вече знаете за този факт. Приемайки милиони туристи всяка година, не е изненада, че Италия е страна, пълна с прекрасни забележителности. Нейното изкуство е едно от най-известните в света. Нейната история, творческа култура и архитектура са обект на възхищение по подобен начин. Но всичко това също е официално признато. Страната официално съдържа повече шедьоври на квадратен километър, отколкото всяка друга нация.

Тя е пропита с планинска красота

Когато мислите за Италия, може би първо се сещате за паста, опера и папата. Когато мислите за италианската природа, може да си помислите за красивите брегове, плажовете от световна класа и скрити рибарски селища в океанските заливи. Въпреки че наистина съдържа всичко това, Италия е съставена предимно от планински терен. Всъщност 4/5 от италианската земя е хълмиста, което я прави идеалната дестинация за туристи, както и за слънчеви бани.

Едно куче - огромно богатство

Странна, но истинска история – Италия някога е била дом на най-богатото куче в света. Трюфел в Тоскана е открит през 2007 г. от куче, наречено Роко. С тегло 1,5 кг, той е продаден за рекордната цена от 333 000 долара. Страната е пълна с богатства и дори едно куче може да го докаже.

Храна, храна, храна – италианците научиха Европа да готви

Това не е толкова забавен факт за Италия, колкото е нагласата на страната. Италианците обичат храната си и приемат кухнята много сериозно. Те поемат отговорност за кулинарните изкушения на континента. Първата национална готварска книга е написана през 1474 г. и оттогава италианската мания за храна само се засилва. Всеки посетител в Италия ще знае важността на италианската храна като неразделна част от нейната култура и история.

Вино, вино, вино

Друг реален стереотип – италианците обичат виното си. Забавен факт за Италия: средно един италианец пие 26 галона вино всяка година. Това е най-големият производител на вино в света. Така че, ако обичате чаша вино в края (или средата) на деня си – това е страната за вас!

Италия е СТАРА

Факт – Италия е стара. Забавен факт? Е, така биха казали любителите на историята. Наистина е трудно да не се заинтересувате от разнообразните истории и културни корени, които съставляват страната. Той е дом на над 40 обекта на ЮНЕСКО за световно наследство. Неговото впечатляващо наследство е това, което привлича толкова много хора всяка година. Но на колко години е тази великолепна нация?

Римският университет, в сърцето на Италия, е един от най-старите в света. Първоначално основан от католици през 1303 г., той се превръща в най-големия в Европа.

В Италия се намира и най-старата република в света – Сан Марино. Със само 30 000 жители това е малка, но постоянна общност, разположена в централния северен регион на страната.

Столицата Рим е толкова стара, че често се нарича Вечният град. Неговата история датира отпреди 3000 години и съдържа някои от най-емблематичните архитектури и забележителности в света, включително купола на Свети Петър, Сикстинската капела, фонтана Треви и Колизеума.

В Италия има две независими нации

Едната е Сан Марино, най-старата република в света, датираща от 301 г. сл. Хр. Другият е световно известният град Ватикана.

Една малка държава в сърцето на Рим, град Ватикана, технически е отделна нация. За доказателство доставя свои собствени телефонни, радио и телевизионни компании, свои пари и марки. Швейцарската гвардия е армията на Ватикана. Странен, но истински, забавен факт за Италия – в столицата има цяла държава.

Италия има най-високата планина в Европа

Може би неочаквано, като се имат предвид нейните съседи, изпълнени с планини, но Италия всъщност държи най-високия връх в Европа. Монблан се намира в северната част на страната, като част от Алпите. Той достига височина 4808 метра и кани скиори и туристи на своите ужасяващи, но великолепни склонове.

Италия е пълна с хора

Вероятно друг изненадващ забавен факт за Италия е, че тя е четвъртата най-населена страна в Европа. Нейният спокоен начин на живот не предполага толкова оживени улици и оживени градове. Но в същото време е дом на 60 милиона души, наистина е пълно с хора. Всъщност цялата страна е със същия размер като щата Аризона, той има само 6 милиона души. Това е оживена страна. Но не позволявайте това да ви отблъсква! Ако не друго, това само добавя към безкрайната енергия на мястото.

Италия е жертва на земетресения

В сравнение със страни, които са известни със земетресенията си, е изненадващо да разберем, че страната се намира на голям разлом. Въпреки това, тя страда от стотици земетресения годишно, въпреки че някои са твърде малки дори, за да бъдат усетени. Големите земетресения всъщност се случват и още по-чести са вулканите. През последните 100 години Италия пострада от множество вулканични експлозии. Ерна, Везувий и Стромболи са изригнали през миналия век, което прави Италия една от горещите точки за природни бедствия в Европа.

Италия е изобретател

Имаме да благодарим на Италия за много от любимите ни неща. Пианото, термометрите (добре, може би не са ни най-любими, но са необходими), операта и два национални и любими – паста и машина за еспресо. Благодарим ви!

Страна на фонтани

Хората мислят за Италия като за - Страна на църкви. Страна на пастата. Страна на кафето. Но Италия също е страна на фонтаните. Само в Рим има 50 големи фонтана и стотици по-малки. Посетителите ще разберат колко лесно свиквате да виждате фонтан зад всеки ъгъл. Един от най-добрите е емблематичният Фонтан ди Треви, който се простира на 25,9 метра високо във въздуха. Традицията гласи, че ако хвърлите монета през рамо, зад вас във фонтана, гарантирано ще се върнете в Рим. Забавен факт за Италия: резултатът е, че 3000 долара се хвърлят във фонтана всеки ден.

Знаете ли още забавни факти за Италия? Кажете ни в коментарите по-долу!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин