3 прекрасни градчета в Тоскана - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 прекрасни градчета в Тоскана
Автор: Peika.bg
3 прекрасни градчета в Тоскана
Снимка: pixabay

Тоскана - тук наистина човек може да се наслади на прекрасни гледки – обширни слънчогледови поля и лозя, които се простират докъдето погледът ви стига са само част от пейзажите, които могат да бъдат видени.

На територията на този италиански регион се намират и много красиви италиански селца и средновековни градчета, които привличат туристи и определено си струва да бъдат видени.

Ето и три от впечатляващите и пленителни градове в Тоскана, които ще ви накарат да се вклюбите:

1. Сиена

3 прекрасни градчета в Тоскана
Снимка: pixabay

Може би най-ярък представител от средновековните градчета е Сиена – характерно за него е, че тук почти няма движение на автомобили и можете да се разхождате на воля из тесните улички с часове. Тук може да разгледате средновековните сгради и да завършите деня с чаша вино на главния площад в града – Piazza del Campo.

Разположен е сред хълмиста местност южно от Флоренция. Градът е основан от римляните, като разцвета си достига през 12 век. Тогава той е важен търговски и банков център, но последвалите борби с Флоренция го отслабват и Сиена става второстепенен град в областта.

Най-интересните забележителности, които задължително трябва да посетите са:

- Пиаца дел Кампо – площад в центъра на града, който прилича на обърната раковина.

- Катедралата на Сиена, създадена от Андреа Пизано, архитектурен шедьовър от 12 – 14 век, образец на италианска готика. Статуите на св. Петър и св. Павел са сътворени от Микеланджело.

Освен Сиена, в Тоскана има още много такива градчета, които също заслужават внимание.

2. Волтера

3 прекрасни градчета в Тоскана
Снимка: pixabay

Волтера е град в Тоскана, често описван като магически и мистериозен.  Градът има почти 30 века история, запазил доказателства за всички периоди и владичества. 

Още докато се приближавате към Волтера ще видите средновековната крепостна стена, която обгражда целия исторически център. През Порта ал‘Арко (Porta all’Arco), наследство от етруските, можете да влезете в града, в света на митичните създания. Докато се разхождате из тесните, криволичещи калдъръмени улички сред редици от каменни сгради, не е трудно да си представите нещо невероятно да се случи тук.

Продължете напред и не позволявайте големият наклон да ви стряска! Много средновековни градове в Тоскана са строени именно на върха на някой хълм със стратегическа цел. Днес това носи добавени предимства. Едно от тях са прелестни гледки във всички посоки.

Историческият център е достатъчно голям, за да предложи разнообразни атракции. Направете си една приятна разходка със сладолед в ръка и потърсете някой магазин,  в който продават различни изделия от алабастър. Волтера дори е наричан Градът на алабастъра, защото обработването на този минерал е традиция тук от векове.

Ако сте стигнали до сърцето на Тоскана, то е абсолютно задължително да посетите Театро ди Велабона (Teatro di Vallebona). Това са внушителните останки на римски амфитеатър, който бил изграден през 1-ви век преди Н.е. Археологическият парк също си заслужава заради спокойната атмосфера и красивите гледки. На изток се вижда величествената крепост на Медичите - Маскио (Maschio). Тя обаче не е туристическа атракция, а затвор. На запад се открива прекрасна гледка над града на фона на безкрайното небе. 

3. Лука

3 прекрасни градчета в Тоскана
Снимка: pixabay

Мястото е изключително очарователно и ако сте наблизо, е напълно задължително да се отбиете поне за кратка разходка със сладолед.

Разходете се по Виа Лучезе в посока Югоизток и след 5-10 минути ще се озовете пред голяма крепостна стена, която е ренесансово наследство. С времето селищата в Италия значително се разраствали и старите стени вече не се използвали с военна цел. Много Тоскански градове, включително Флоренция, загубили крепостните си стени. Противно на обичайното внушителната стена в Лука, с история още от времето на римляните, била запазена.

Преминете под една от трите мраморни арки на порта Елиза, която носи името на малката сестра на Наполеон. Двамата често имали дрязги, защото Великата княгиня на Тоскана имала много хаплив език. В началото на 19-и век по нареждане на Наполеон изградили портата, която има вид на триумфална арка. Така той ознаменува нов път от Лука до важни места като Монте Катини, Пистоя и Флоренция.

Лука е един от най-пленителните eвропейски градове и локацията му го прави отлична отправна точка, от която да обикаляте красивата Тоскана. По пътищата, минаващи между прелестни зелени хълмове, отрупани с маслинови насаждения и перфектно подредени лозя, лесно се стига до Флоренция, Пиза или крайбрежието. А огромните градински центрове с разнообразни цветя, храсти и дървета оформени по всевъзможни начини носят само допълнително очарование на този прекрасен регион. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин