Великолепието на тайния замък в Тоскана (галерия) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Великолепието на тайния замък в Тоскана (галерия)
Автор: Peika.bg

Едва ли сте виждали точно такъв замък! Той е истинска цветна приказка, комбинация от изящни форми и много, наистина много пищно украсени стаи, коридори, стълбища, витражи и какво ли още не!

Неговото необичайно излъчване се допълва от факта, че е изоставен и се извисява на върха на хълм. Заобиколен е от дъбова гора, която прави пейзажа още по-магнетичен. Това е вълшебната тайна на Тоскана, Италия - замъкът Самезано. Той се намира на 40 км южно от Централна Флоренция, разположена в Лецио.

Замъкът е построен през 1605 г. със средства от испанска аристокрация. Наследен е от Фердинанд Панчатичи Ксименес и в периода 1853 и 1889 г. е преустроен във вида, в който го виждаме днес. След Втората световна война замъкът Самезано е бил използван като луксозен хотел с апартаменти и така до края на 90-те години.

Независимо от някои спешни реставрационни дейности през 1999 г., великолепната сграда е изоставена и затворена за посещения. През април 2012 г. обаче е създаден комитет за популяризирането на Самезано.

Той омагьосва с мавританския си стил, сложния дизайни и спиращите дъха детайли и цветове. Замъкът разполага с 365 стаи - по една за всеки ден от годината. Всяка от тях има собствено име и се различава от останалите. В замъка можете да намерите стая Паун с невероятни цветове и форми, Бялата стая пък е с покрита с марокански мозаечни подове и полилеи от ковано желязо, висящи от таваните. Не по-малко впечатляващи са: Залата на огледалата, Залата на Лилиите, Сталактитите, малкия параклис.

В тези пространства има скрити ниши, ъгли, прозорци, колони, лабиринти, пътеки, арки, сводове и куполи. Над една от арките в замъка се четат думите "Non Plus Ultra" (което означава "най-високата точка или кулминация"). В гръцката митология това е предупреждение, което бележи край на един обикновен, познат свят. Може би идеята на архитекта е била всеки, който влезе в замъка да излезе по-друг човек и със сигурност по-впечатлен.

В сградата няма електричество и вода и е странно да си представим, че на практика е изoстванена. Все пак, макар и рядко, се организират посещения със съгласието на собствениците.

Около замъка се простира парк от 450 дка. Той датира от средата на 19-и век и е построен от Фердинанд Панчатичи, използвайки земеделска земя около имота си и горичката от дъбове. Той засажда голям брой екзотични дървесни видове и добавя архитектурни елементи в мавритански стил като: мост, изкуствена пещера със статуя на Венера, няколко басейна, фонтани и други декоративни творения.

Разгледайте нашата галерия. Сигурни сме, че ви омагьоса!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин