Замъкът от приказката "Спящата красавица" - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът от приказката "Спящата красавица"
Автор: Peika.bg
Замъкът от приказката "Спящата красавица"

Шато Д‘Юсе е една от перлите на ренесансовата култура във Франция! Послужил е и за вдъхновение за много приказки... и определено има защо.

Той е разположен в пределите на община Юсе – в покрайнините на гората Шинон, с изглед към брега на река Индре. Замъкът е построен през 11-и век и първоначално изпълнява функциите на крепост, а впоследствие се превръща в резиденция.

Интересно е да отбележим, че образът на замъка от „Спящата красавица“, една от най-популярните приказки, преразказана от Братя Грим и Шарл Перо, е вдъхновен именно от Шато Д‘Юсе. Друг интригуващ факт е, че през годините в замъка за отсядали творци като
Волтер, Шатобриан и, разбира се, Шарл Перо.

Замъкът от приказката "Спящата красавица"
Снимка: Elliott Brown/Flickr

Шато Д‘Юсе е построен от камък и дърво. С течение на времето, замъкът губи своята военна и крепостна функция и остава само лятна резиденция. През 15-и век той е закупен от фамилията Еспинай. След тов е реконструиран в популярния за времето италиански ренесансов стил.

Замъкът от приказката "Спящата красавица"
Снимка: Cristian Bortes/Flickr

В продължение на два века Шато Д’Юсе е дом на фамилията, докато през 17-и век не сменя собственика си отново. Това е Луи Бернан дьо Валантине, който модернизира и също реконструира замъка по своя вкус и повелята на времето. Той обособява градина около двореца с големина от 600 ха, която е проектирана от архитекта на Версай.

Замъкът от приказката "Спящата красавица"
Снимка: Cristian Bortes/Flickr


В наши дни Шато Д‘Юсе е собственост на потомци на херцогинята на Дюра Дуериер, закупила замъка в началото на 19-и век. Те запазват стила на обзавеждането и мебелировката, типични за 18-и век. Освен това магията на приказността на мястото също не е загубена. Специално поради факта, че красивия дворец е вдъхновението за написването на „Спящата красавица", има специално обзаведени стаи с някои от основните сцени от приказката.
Замъкът от приказката "Спящата красавица"
Снимка: Cristian Bortes/Flickr

Сред тях са кръщението на малката принцеса, моментът, в който се убожда на вретеното и моментът, в който принцът я събужда от дългогодишния ѝ сън. Стаите и фигурите са красиво декорирани, облечени в пищни облекла, а декорите ще ви накарат да се почувствате в истинска приказка!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин