По пътя към върха със Симеон Чиров - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По пътя към върха със Симеон Чиров
Автор: Александра Любова
По пътя към върха със Симеон Чиров
Снимка: Симеон Чиров

Пътят към върха никога не е лесен и буквално, и преносно. Днес ще ви срещнем със Симеон Чиров, който без страх се отправя към високите върхове не само в България, но и извън нея. Успял е да изкачи 30 от 39 планини в България, а е планувал още много приключения. Той ще ви разкаже какво е усещането да си на 2000 м надморска височина, ще сподели опит от изкачванията, ще даде съвети за екипировката и надяваме се, ще успее да ви вдъхнови да тръгнете към планината.

Здравей, Симеон! Благодаря ти, че прие нашата покана. Нямаме търпение да ни разкажеш повече за твоите интересни обиколки из България, за върховете, които си покорил и страстта ти към пътешествията. Как се зароди любовта към пътуванията и какви са най-предпочитаните от теб дестинации?

Здравейте! Искам да Ви благодаря за поканата. Чета Вашия сайт от доста години и сте ми били вдъхновение за доста пътешествия и ето, че сега имам възможността и аз да разкажа за моята страст и любов към пътуванията и планините.

Влечението ми към пътешествията се зароди още от детските и ученическите години, когато бях винаги любопитен да чета за история и география и този ми интерес с годините се превърна буквално в начин на живот. А относно планините - на 100% "вината" е в родителите ми, които ми дадоха пример и ме запалиха в студентските ми години да започна да се качвам в планините. И до ден днешен правим семейно по няколко прехода годишно заедно, като една от традициите е на Коледа /25.12/ да се качваме на Черни връх.

Не бих казал, че имам конкретни дестинации, които предпочитам, но определено харесвам да пътувам на места, където мога да се сблъскам с автентичната атмосфера и некомерсиалното усещане на местния бит. Винаги когато летя до по-голям град отделям дни, в които да посетя малки провинциални градчета и селца, които ме доближават много повече до автентичното и разбира се, до природата.

Разглеждайки социалните мрежи, забелязваме, че напоследък си покорил много планини в България. Коя от тях ти се стори най-голямо предизвикателство и как се реши да се отправиш към върха?

По пътя към върха със Симеон Чиров
Снимка: Симеон Чиров

В последните години наистина изкачих много планини и върхове в България, а и извън нашата Родина. Ще си позволя да Ви поправя - в планинските среди не използваме термина "покоряване" на планина. За нас планината по-скоро ни допуска до себе си и успяваме да я изкачим и от уважение към нея избягваме да използваме "покоряване". Към днешна дата съм успял да изкача 30 от 39-те планини в България и ми остават само 9 за да мога да кажа, че съм бил на всеки един планински първенец в страната. И да - наистина в България има цели 39 планини, колкото и да не им се вярва на доста хора, които познават само по-известните 5,6 планини като Рила, Пирин, Витоша, Стара планина и Беласица. Има особен чар да изкачваш дивите и по-малко известни планини особено тези, които се намират по границата със Сърбия и Северна Македония, най-вече в Трънския край. Никога не съм се колебал дали да тръгна нагоре или не - Планината винаги ме влече към себе си и буквално всеки уикенд съм там горе. Като по-трудни мога да отбележа преходите в Пирин планина и по-конкретно един мой любим връх Пирин - малко посещаван, но е истинска душевадка и определено не е за всеки. Въобще преходите в Пирин са с по-голяма трудност заради терена. Не е за подценяване и качването на вр. Ботев, където дължината на прехода и непостоянното време могат да изиграят лоша шега, ако един турист не е подготвен.

Какво е усещането да се намираш на над 2000 м надморска височина и да гледаш света от друга перспектива?

Усещането да си там горе над 2000 м със сигурност е нещо специално. Някак си над нещата и както се пее в една любима песен... заставаш "Високо, Високо над завист и обида и над дребните сплетни...". За мен в планината човек се чувства истински жив, опознава себе си и преоткрива смисъла на живота, колкото и клиширано да звучи. В допълнение на това хората в планината са по-човечни и добронамерени и голяма част от приятелствата ми в последните години се зародиха именно там.

Каква екипировка е нужна за подобен преход? Всеки ли може да се отправи към върха и какво друго трябва да знаем за това различно приключение?

Екипировка в планината е задължителна, особено за зимните преходи, където човек не може да си позволи да прави компромиси. Зимни обувки, дебело яке /пухенка/, панталон, термо бельо, полар, мембрана, котки и пикел са основата, която човек трябва да притежава, ако прави сериозни преходи в зимната планина. Другите две условия, за да тръгне човек зимата във високата планина е много добра физическа подготовка, познаване на маршрутите и проверяване на прогнозата за времето, от която буквално понякога ти зависи живота.

Колко време отне изкачването на връх Мальовица и как премина прехода? Какво те впечатли най-силно?

По пътя към върха със Симеон Чиров
Снимка: Симеон Чиров

Изкачването тази зима на Мусала, Мальовица и Полежан беше истинско удоволствие за мен и сбъдване на още една малка мечта. Конкретно качването на Мальовица се оказа повече от приятно заради перфектния слънчев ден и безветрието горе на върха. Отне ни 7,8 часа с всички почивки и снимки.

По пътя към върха със Симеон Чиров
Снимка: Симеон Чиров

Мусала се оказа по-сериозно предизвикателство, тъй като я изкачихме без лифт от Боровец и 10 часа преход вече се усеща малко по-трудно. За Полежан ще кажа, че беше буквално разходка на фона на Мальовица и Мусала, но всичко зависи от условията в конкретния ден.

По пътя към върха със Симеон Чиров
Снимка: Симеон Чиров

В профила ти откриваме невероятни снимки. Работа или страст е за теб фотографията?

Фотографията за мен е преди всичко страст и вдъхновение. Рядко поемам работен ангажимент свързан с нея.

Кой е любимият ти кадър? Сподели го с нас!

Любимият ми кадър е определено е от Френските Алпи над Шамони, когато заснех спиращ дъха кадър към масива на Монблан.

По пътя към върха със Симеон Чиров
Снимка: Симеон Чиров

Какви са най-ценните съвети, които си получавал или давал по повод пътувания в България и по света?

Най-ценните съвети и същите давам и аз са свързани с това човек да се отнася с респект към всяко едно място, което посещава и по-конкретно природата, да я пази, цени и уважава, защото ние сме просто една прашинка от това Велико творение.

Коя дестинация по света те е завладяла най-силно и коя нямаш търпение да посетиш? Защо?

Може да звучи малко клиширано, но всяка дестинация ме завладява по своему. Мечтата ми е да посетя о-в Сокотра, където човек попада на друга планета с множеството ендемични видове, които могат да се видят само там. Разбира се, другите ми мечти са свързани с високите планини и върхове като Монблан, Елбрус и много други.

Кое кътче в България те е накарало да преоткриеш любовта към Родината?

Особен афинитет имам родния Врачански Балкан и по-конкретно Кобилини стени. Всяка година ходя там в различен сезон, а другото място, което го чувствам на сърце заради преходите със семейството ми са Урдините езера и Урдиния циркус в Рила.

Коя е следващата спирка от красотите на България, която си набелязал?

Следващата спирка, която съм набелязал е да се кача зимата на връх Ботев, което винаги ме е респектирало, но тази година вече се чувствам подготвен и при добра прогноза за времето ще се кача съвсем скоро. А за пролетта ми се иска да обиколя повече от безкрайната шир на Родопа планина и да посетя дивата Странджа планина.

Има ли дестинация, която никога не би посетил?

Не съм се замислял дали има дестинация, която не искам да посетя. Всяко място отключва приключенско усещане и любопитство в мен.

Какво за теб е идеалното приключенско пътуване?

За мен идеалното приключенско пътуване включва набелязването на конкретната дестинация, самото плануване на пътуването, изживяването му предварително, изчитане на всички блогове, пътеписи и информация за конкретната дестинация и накрая тръпката да потеглиш към мястото и да го усетиш вътре в себе си. Самото пътуване ме изпълва с адреналин и ме зарежда - пътуването и планината са един от най-хубавите наркотици, които човек може да си позволи и да го накарат да се чувства по-жив отвсякога!

Искам да Ви благодаря отново за възможността да разказа за моята голяма страст и Любов. Имам още много да Ви разкажа и се надявам скоро пак да се срещнем. Това лято съм запланувал да сбъдна една от мечтите си извън България и ще се радвам след това да Ви споделя емоцията, разказа и снимките от там. Високо ще е... Стискайте ми палци!

Пътувайте, мечтайте и емоциониирайте :)

По пътя към върха със Симеон Чиров
Снимка: Симеон Чиров

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин