Побитите камъни: Загадка на милиони години - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Побитите камъни: Загадка на милиони години
Автор: Peika.bg
Побитите камъни: Загадка на милиони години
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повече от десет хипотези се опитват да разнищят загадката около появата на това магическо място на няколко километра от Варна - Побитите камъни.

От входа на Побитите камъни се върви само направо. След около 200 метра има падина и там човек попада в друг свят, когато се озовава насред гора от 300 каменни колони.

Музеят под открито небе, който посещават туристите, включва централната група Побити камъни. Съществуват още 15 по-малки групи, като едната от тях е два пъти по-голяма от централната и се намира край град Белослав. Общо Побитите камъни се простират на внушителната площ от 50 кв.км. Едно от най-интересните неща, е че много от тези колони за кухи отвътре и наподобяват тръби.

Как са се появили Побити камъни?

Камъните нямат никаква основа и са буквално забити в земята. Счита се, че има колони, които достигат до 100 метра под земята.

Много и различни са предположенията как точно са се образували камъните. Според една от най-известните теории на това място преди 50 милиона години е имало море (известно като Лютеско море), чиито води се оттеглили. Най-отдолу на някогашното морско дъно имало глина, след това пясък, а най-отгоре - варовик. От вятъра и дъждовете варовикът започнал да се разрушава. Наситената с варовик дъждовна вода започнала да прониква в кварцовия пясък и да се споява с него. Така в продължение на 10 милиона години отгоре надолу се образували тези каменни колони.

Или пък не. Друго предположение е, че тези каменни колони някога са били част от гигантски коралови рифове. В подкрепа на тази хипотеза са откритите вкаменнени морски организми. При белославската група "Побити камъни" е открита цяла вкаменена риба в отломка от колона.

При Побитите камъни няма да видите табели, които да обозначават камъните, а всичко е оставено на вашето въображение. Все пак някои от най-интересните камъни носят имена като Едногърбата камила, Пуделът, Гъбата, Войникът, Камъкът на божествената любов, Сърцето, Семейството и др.

Една от многото легенди за "Побити камъни":

Едно време, когато в тази местност имало море, близо до него в едно село живяло момче, което било безсмъртно, защото Бог му разкрил своето име и го обрекъл цял живот да пази тази тайна. Морският бряг се охранявал от титани, които били подчинени на Бога. Един ден младият мъж се разхождал по брега и срещнал много красива девойка, която щяла да стане съпруга на водача на титаните. Младият мъж отишъл при титаните и казал: "Ако ми позволите тази девойка да бъде моя, аз ще изпълня едно ваше желание". Титаните казали: "Тази красива девойка ще бъде твоя съпруга само когато ни разкриеш името на Бога!"

Човекът изпаднал в ужас, защото титаните пожелали неговото безсмъртие. Обърнал се към тях и казал: "Аз приемам вашата воля, но ми дайте време". Уговорили се на другия ден да се срещнат на морския бряг, когато ще им каже какво е решил. Младият мъж цяла нощ не спал, умувал ли умувал.

Накрая решил, че любовта е по-важна от безсмъртието. Тръгнал към морския бряг на другия ден, където титаните го очаквали. Той ги помолил за още малко време и започнал да ги разпръсква по брега. В един момент се обърнал към тях и казал: "Аз токущо изписах името на Бога с вашите тела. В същия момент Бог видял стореното от момъка и ги наказал - точно когато слънчевити лъчи озарили морския бряг, титаните се превърнали завинаги в каменни колони.

Младият мъж тръгнал към дома си и по път срещнал своята любима, двамата се прегърнали и мигом изпод краката им бликнал извор с чудодейна вода (на два километра от Побитите камъни има извор с лековита вода, която помага за болни бъбреци. На мястото е направена чешма с три чучура и девет корита). Според легендата именно това е водата, която е текла изпод краката на мъжа и жената. На мястото, където мъжът изписал името на Бога с телата на титаните, се намира най-интересната малка колона в местността. В периода от май до средата на август между 12 и 15 ч. през деня в кухината на тази колона може да се наблюдава сърце от лъчите на слънцето и сянката, която се образува. Този камък се нарича "Камъкът на божествената любов". Счита се, че който успее да види това сърце, ще бъде щастлив в любовта.

Кръговете

В местността Побити камъни има два кръга: видим и философски (кръг на живота). Видимият кръг се счита за изключително силна енергийна зона. Преди близо 30 години българският професор Владимир Иванов направил енергиен кръг, като се превърнало в традиция при влизането в него всеки да си пожелава по нещо. Философският кръг или кръгът на живота включва няколко колони: "Сърцето", "Камъкът на божествената любов", "Семейството" (мъж, жена, дете и кученце), "Щъркелът".

На входа на забележителността ще можете да видите част от декора на най-скъпия филм, сниман в България (100 милиона долара бюджет) - "Конан Варванина" (2011). На това място е снимана и сцена от филма "Осъдени души" - лагерът за болни хора.

Полезна информация: Работно време: 15 май – 30 септември от 9 до 19 часа без почивен ден; 1 октомври - 14 май от 10 до 16 часа, почивен ден понеделник. Вход: 3 лв. Беседата е включена в цената на билета. От магистрала Хемус (частта й при Варна) има табели за отбивката и в двете посоки. След около 3 км в посока Слънчево, ще стигнете до входа на обекта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин