Чудните скали на язовир Цонево - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудните скали на язовир Цонево
Автор: Мария Ангелова

На 4 км от варненското село Аспарухово, точно там, където бреговете на язовир Цонево са най-стръмни, като приказни кули на замък се извисяват Чудните скали. Тъй като се виждат от пътя, минаващите от там често отбиват за кратка разходка.

Скалният феномен се намират съвсем близо до главния път, свързващ Провадия и Айтос, оттук минава и жп линията Варна - Пловдив (влаковете минават над водите на язовира).

През скалите са прокопани три тунела, през които можете да минете, а под тях в язовира спокойно плават лодки.

Чудните скали са около десетина красиви скални игли, високи около 40-50 м, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика.

В района има доста интересни пещери и скални ниши някои обитавани от едри грабливи птици.

На около 10 минути пеш от природния феномен има и подходящи за скално катерене маршрути – общо 18 маршрута от 6-а до 10-а категория. За да стигнете до тях, продължавате нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни.

Полезна информация: Ако се движите по пътя Провадия - Айтос, отбийте точно преди втория мост на язовир Цонево (пътят минава общо по три моста). Оттам вляво се отбива черен път, по който за 5 минути ще стигнете до скалите. Наблизо се намира и хижа със същото име. Разстоянието от Варна е около 85 км, Дългопол е на около 13 км.

28291

2829328295

28296

28297

28299

28294 28298

28300

Снимки: Албена Иванова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин