Чудните скали на язовир Цонево - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудните скали на язовир Цонево
Автор: Мария Ангелова

На 4 км от варненското село Аспарухово, точно там, където бреговете на язовир Цонево са най-стръмни, като приказни кули на замък се извисяват Чудните скали. Тъй като се виждат от пътя, минаващите от там често отбиват за кратка разходка.

>

>

Скалният феномен се намират съвсем близо до главния път, свързващ Провадия и Айтос, оттук минава и жп линията Варна - Пловдив (влаковете минават над водите на язовира).

През скалите са прокопани три тунела, през които можете да минете, а под тях в язовира спокойно плават лодки.

Чудните скали са около десетина красиви скални игли, високи около 40-50 м, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика.

В района има доста интересни пещери и скални ниши някои обитавани от едри грабливи птици.

На около 10 минути пеш от природния феномен има и подходящи за скално катерене маршрути – общо 18 маршрута от 6-а до 10-а категория. За да стигнете до тях, продължавате нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни.

Полезна информация: Ако се движите по пътя Провадия - Айтос, отбийте точно преди втория мост на язовир Цонево (пътят минава общо по три моста). Оттам вляво се отбива черен път, по който за 5 минути ще стигнете до скалите. Наблизо се намира и хижа със същото име. Разстоянието от Варна е около 85 км, Дългопол е на около 13 км.

 

Снимки: Албена Иванова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин