Полезни съвети за Бразилия – от първа ръка - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полезни съвети за Бразилия – от първа ръка
Автор: Мария Ангелова
Полезни съвети за Бразилия – от първа ръка

Ако ви предстои пътуване в Бразилия и сте първият в компанията, който се отправя натам, споделяме малко полезна информация от първа ръка.

Няма как да сте напълно подготвени, а и не искаме да ви отнемем цялата забава от това сами да откриете някои неща. Съветите са почерпени от 2-седмично самоорганизирано пътуване на две момичета в Бразилия в началото на 2016 г. (без туристическа агенция).

Престъпността – това е една от най-противоречивите теми. Престъпността е реална – обирите и убийствата са по-разпространени, отколкото в България, но това не трябва да ви стряска дотолкова, че сковани от ужас, да забравите да се забавлявате. Бъдете нащрек, избягвайте опасните квартали (бразилците винаги ви казват кои са опасните квартали) по светли и по тъмно, дръжте си чантата, не се размятайте с огромен фотоапарат на врата през цялото време. Просто една идея повече бдителност. Като цяло не е имало момент, в който да се чувстваме в опасност. 

Храна – Заведенията por kilo са мястото, където можете да опитате всякакви манджи на цена на килограм. Има и заведения, в които плащате „входна такса“ и ядете от шведска маса, колкото можете. Последният тип си заслужават, защото са единственото място, където имаше изобилие и разнообразие на толкова добра цена. Ако се надявате да хрупате свежи салатки, няма да стане. Където има салата като гарнитура, тя е малка и от зеленчуци с незадоволително качество (неузрели домати, повехнали марули). Заложете на ориза и картофките. На улицата се продават пресни плодове, кокосови орехи, както и фрешове от всички тях, които са евтини и освежаващи в жегата.

Разплащане – Валутата на Бразилия е реал (реайс в множествено число). Навсякъде, дори и ако купувате нещо от уличен търговец, може да се плаща с карта, като ви питат дали е кредитна или дебитна. Не сме имали проблем с най-разпространените карти, независимо от банката. Това е много удобно, тъй като не налага да носите големи суми в себе си.

Полезни съвети за Бразилия – от първа ръка

Транспорт с автобус –имайте предвид, че междуградските автобуси са нови, удобни, чисти и... твърде климатизирани. Ако навън е било 40 градуса, в автобуса е 17-18, като климатикът духа отвсякъде. Ако ще пътувате с автобус, непременно си вземете одеялце, с което да се спасите от настиване и схващане.

Транспорт с метро – Големите градове в Бразилия имат добра система от метро линии, които в повечето случаи стигат и до основните забележителности (изключение прави статуята Христос Спасител в Рио, до която се стига с автобус на градския транспорт).

Транспорт със самолет – ако имате ограничено време в Бразилия и искате да разгледате повече места, препоръчваме ви да вземете вътрешен полет. Автобусът от Рио де Жанейро до водопадите Игуасу например пътува 24 часа, а самолетът – 2 часа.

Полезни съвети за Бразилия – от първа ръка
Снимка: © Riotur/Ascom

Бедност – Разделението в Бразилия е жестоко – между бездомниците и жителите на гетата (фавели) от едната страна, и богаташите от другата. В Сао Пауло къщите-кашони на бездомните хора са подредени като втори ред сгради дори и на най-централните улици на града. Ще се наложи да свикнете с тази гледка, която малко плашеща в началото.

Език - В Бразилия се говори португалски. Както самите бразилци споделят обаче, той има много малко общо с португалския в Португалия и двете нации не се разбират чак толкова лесно помежду си. Много хора говорят английски или испански, а и бразилците като цяло оставят впечатление за услижливи и топли хора, така че е малко вероятно да изпаднете в ситуация, в която да не можете да се оправите. 

Плажове - оживените плажове като Копакабана разполагат с шезлонги и чадъри на цени, доста по-добри от тези по българските плажове. На плажа се осъществява търговия от всякакъв тип, така че каквото и да сте си забравили, все ще се намери кой да ви го продаде - хавлия, бански, коктейли, часовници, селфистикове - всичко! На тези плажове си пазете особено внимателно личните вещи, включително хавлията и джапанките, които често са обект на кражби.

Вече ви се ходи в Бразилия? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин