Положиха основен камък на бъдещия паметник на Васил Левски в Русе - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Положиха основен камък на бъдещия паметник на Васил Левски в Русе
Автор: Peika.bg
Положиха основен камък на бъдещия паметник на Васил Левски в Русе

В деня, когато отбелязваме 147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата, беше направена символична първа копка и беше положен основен камък на мястото, където ще се издига паметника на Васил Левски в Русе.

Монументът, който ще бъде изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова, ще бъде почти 4.2 метра висок, като самата фигура на Дякона ще бъде с височина 3 метра, а постамента 1.10 метра, като до него ще водят три стъпала от по 15 см.

Положиха основен камък на бъдещия паметник на Васил Левски в Русе

Очакванията са паметникът да бъде завършен до 18-ти юли тази година, когато ще се навършат 183 години от рождението на Левски.

Положиха основен камък на бъдещия паметник на Васил Левски в Русе

За всички нас това е една многогодишна мечта – в Русе, Левски да има свой паметник, достатъчно величествен и достатъчно интегриран с русенския дух, така че да предава онзи завет, който всъщност ние научихме от учебниците по история! Левски е онзи морален императив още за съвременниците си, които ги кара да тръгнат в името на свободата, пренебрегвайки личното си благо, интересите на семействата си и дори жертвайки живота си, в името на дело по-голямо от всички нас – делото за национално единение, свобода и държавност! Това е онова, което всички ние трябва да пренесем като негов завет и да го въплътяваме всеки ден в делата си! Вярвам, че този паметник ще ознаменува именно този завет и се надявам, че заедно ще поставим едно ново начало, едно ново възраждане на  интереса към Васил Левски и това ще допринесе за възпитанието не само на младото поколение, но и ще върне нас към ценностите, който той ни е завещал!“ заяви в словото си председателят на Сдружението за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе и народен представител Искрен Веселинов.

Положиха основен камък на бъдещия паметник на Васил Левски в Русе

Веднага след това беше извършен и водосвет лично от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света митрополия.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител Галин Григоров, народният представител Георги Стоилов, кметът на община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, както и ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев.

Положиха основен камък на бъдещия паметник на Васил Левски в Русе

Точното място, където ще се намира бъдещият монумент, е първата алея вляво от Пантеона на възрожденците в посока към храма „Всех Святих“.

Припомняме, че утре от 17.20 ч. ще се проведе превърналото се вече в традиция факелно шествие, посветено на паметта на Дякона. То ще тръгне от площад „Хан Кубрат“ и ще премине по улица „Александровска“, в посока Съдебната палата, като ще завърши пред Паметника на свободата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин