Полуостров Юкатан - пещерите и свещените кладенци - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полуостров Юкатан - пещерите и свещените кладенци
Автор: Peika.bg
Полуостров Юкатан - пещерите и свещените кладенци
Снимка: pixabay

Юкатан е голям полуостров в Северна Америка. Той заема най-източната част от територията на Мексико. Полуостровът е заобиколен от водите на залива Кампече на запад, Мексиканския залив на север и Карибско море на изток.

Полуостров Юкатан е съставен от дълга, интересна и заплетена система подводни пещери и кладенци. Пещерите са формирали комбинация от разнообразни по вид геологични феномени като заледяване, разтваряне и въздействието на голям метеорит, паднал там преди много години.

В продължение на милиони години полуостровът е бил потопен под праисторически океан. Съставът му е бил главно от коралови рифове. Развивали се в плитчините и в топлите води, след което се разложили за да образуват повече от 1300 м варовиков слой през кредата. По време на терциерния период се събрали още около 1000 м от въглеродни натрупвания и създали огромна варовикова платформа, която съставлява днешния полуостров Юкатан.

Полуостров Юкатан - пещерите и свещените кладенци
Снимка: pixabay

Поради наличието на въглероден диоксид в атмосферата, валежите в района са киселинни. Киселинната вода може да разтвори скалите и да се прецеди през порестия варовик докато стигне до водата под повърхността. Комбинацията от вода и киселинни валежи дълбае дългите пещери, характеризиращи полуострова.

По време на ледниковите периоди водата спадала и това водело до оттичане на кухините, които по-рано били запълнени с нея. Това причинило рухването на таваните, тъй като вече нямало вода, която да ги поддържа. Така се появили карстови прозорци, които постепенно разяли варовиковите стени на пещерата и довели до разширяване и удължаване на пещерните тунели. 

Полуостров Юкатан - пещерите и свещените кладенци
Снимка: pixabay

Нещо много характерно за полуострова е кладенеца. Думата произлиза от майанската дума „dzonot“, която означава свещен кладенец. Става въпрос за голяма естествена скрита дупка, чието варовиково покритие се е дълбало години наред, за да разкрие течащия под него поток. Докато някои от тези структури са били просто вертикални шахти изпълнени с вода, други били съставени от подводни проходи. Не само че са били използвани с цел препитание, пещерите и кладенците на Юкатан са били с огромно религиозно значение за Маите. Считали ги за проходи към подземния свят, наречен Хибалба. Там майенските богове и предци можели да общуват с живите.

Много свещени ритуали и церемонии били провеждани в тези подземни зали, защото се смятало че са по-близо до божественото и свръхестествените сили. Много от цивилизациите на маите били построени около кладенци и просъществували стотици години, което значи че много повече тела са били жертвани и погребенията в кладенците са били основна практика.

Полуостров Юкатан - пещерите и свещените кладенци
Снимка: pixabay

Смята се, че има важна връзка между кратера, оставен от голям метеорит и образуваните на полуостров Юкатан кладенци и пещери. Когато метеорита се блъснал със земната повърхност, създал пръстеновиден разлом на мястото на сблъсъка.  Кратера се нарича Чихулуб (Chicxulub) и е приблизително 200 км в диаметър. Някои от най-дългите пещерни системи се намират на Юкатан.

Подводните пещери в Юкатан са дом на много интересни форми на живот. Някои от по-известните пещерни системи на п-в Юкатан са Sac Actun, Nohoch Nah Chich, Dos Ojos и Ox Bal Ha.

Полуостров Юкатан - пещерите и свещените кладенци
Снимка: pixabay

Sac Actun е подводна пещерна система, разположена по Карибското крайбрежие на полуостров Юкатан с проходи на север и на запад от селището Тулум. Целостта на проучената пещера се простира в новоформираната Municipalidad de Tulum и в щата Куантана Руо. Най-известният вход към пещерата е Гранд Сейнот (Grand Cenote). Той е разположен близо до Коба Роуд, западно то Тулум. През 2007 г. Nohoch Nah Chich била причислена към Sac Actun, правейки я по този начин най-дългата пещерна система в света, поне за няколко месеца. Понастоящем Sac Actun е 156 км и е на второ място след дългата 172 км Ox Bel Ha.

Полуостров Юкатан - пещерите и свещените кладенци
Снимка: pixabay

Като във всяка друга пещера и тук се наблюдават обичайните сталактити, сталагмити, варовикови колони и други.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин