Остров Скай – спокойствие и красота от Шотландия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Скай – спокойствие и красота от Шотландия
Автор: Вероника Иванова
Остров Скай – спокойствие и красота от Шотландия
Снимка: Flickr.com

Има един остров, намиращ се на територията на Шотландия, за който сигурно сте чували. Това е той: остров Скай – пословичен с красотата и незабравимите си пейзажи.

Скай е най-големият от групата на Вътрешните Хебридски острови със своите 80 км дължина, а освен това е и един от най-приближените до сушата. Той е с интересен произход, благодарение на който днешният му вид е доста живописен и разнообразен – тук могат да бъдат видени, както множество езера, разделящи острова, така и вулканично плато, ледени върхове и варовикови пасища (дом на много овце и говеда).

Интересна е и историята, свързана с последния претендент за трона от династията Стюарт, известен като Бони Принс Чарли. Въпросният Чарлс Едуард Стюарт, живял 1720-1788 г., дошъл в Шотландия от Франция през 1745 г, за да завземе трона. Достигайки Дарби, той бил принуден да се върне с армията си до Кълоден, където претърпял поражение. Така му се наложило да бяга от преследвачите си в продължение на пет месеца, като накрая успял да стигне до остров Скай, преоблечен като слугиня. Историята завършва благополучно за Бони Принс Чарли, тъй като през 1746 г. той успява да отплава за Франция.

Остров Скай – спокойствие и красота от Шотландия

Едно от местата, които трябва да видите тук е замъкът Дънвеган. Служил като резиденция на най-висшите представители от клана Маклауд, той е известен с намиращото се на територията му магическо знаме. Знамето всъщност представлява парче от “магическа” коприна, което се пази, за да защитава замъка.

Тръгвайки от замъка Дънвеган, в посока Куилинс, скоро ще достигнете до селцето Карбост. То е известно с намиращата се край него дестилерия Талискер. Именно тук се добива най-висококачественият планински малц. Що се отнася до самата планинска верига Куилинс, то мнозина, посетили мястото, твърдят, че тя е най-красивата във Великобритания.

Остров Скай – спокойствие и красота от Шотландия

От другата страна на острова пък, може да бъде видяно едно интересно природно образувание, наречено Куиринг. То се е формирало, благодарение на многото свлачища в района и представлява скали, стърчащи от земята, подобно на кули. Недалеч от това място се намира и друга интересна природна забележителност, известна с името Стор. Представлява базалтово плато, издълбано под въздействието на ерозията, на надморска височина от 49 м. Това плато се намира точно на пътя за главното населено място на острова – Портри, което в превод означава “пристанище на краля”. Действително тук се намира едно доста колоритно пристанище. Самото име мястото си получава след като крал Джеймс V го посещава през 1450 г.

Остров Скай – спокойствие и красота от Шотландия
Снимка: Flickr.com

Най интересната забележителност в южната част на острова, може би е църквата Килкрайст. В миналото този район е бил един от най-населените на острова и тук се провеждали много църковни служби. Постепенно мястото запустяло и в момента църквата е изоставена, като е известно, че последната служба в нея се провела през 1843 г.

Остров Скай – спокойствие и красота от Шотландия

Друг интересен обект, намиращ се в южната част на острова е замъкът Армадейл, известен с красивите си градини. Макар самият замък да не е толкова забележителен, растителният свят тук е наистина очарователен – цели 40 акра градини и гори, където може да се разхождате на спокойствие с часове.

Остров Скай е едно от любимите места на фотографи от цял свят, и има защо – тук може да се насладите на спокойна атмосфера и приказно красиви гледки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин