Поморийското езеро – откривай птиците с бинокъл - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поморийското езеро – откривай птиците с бинокъл
Автор: Мария Ангелова

Чували ли сте за кокилобегач, саблеклюн или бял ангъч?

Тези и десетки други птици гнездят в Поморийското езеро. А в разположения на брега му посетителски център можете да научите любопитни факти за тях и да надникнете с бинокъл в птичия живот.

За Поморийското езеро

По дефиниция Поморийското езеро е естествена свръхсолена лагуна (над два пъти по-солена от Черно море). В миналото Поморие е разположено на остров, който в резултат на тектонична активност и морските течения се свързва със сушата чрез две пясъчни коси. Заградената между тях част от залива се превръща в солената лагуна, която наричаме днес Поморийско езеро. В днешно време езерото е отделено от морето от едната пясъчна коса, дълга 5 км и широка 50 м.

Над езерото преминава вторият по големина миграционен път на птиците в Европа – Via Pontica. Тук гнездят, зимуват или мигрират 271 вида птици, голяма част от които редки и застрашени. Сред най-важните обитатели са гривестите рибарки, които гнездят върху изградените от доброволци на сдружение „Зелени Балкани” изкуствени острови. Колонията е вече от над 2000 двойки - най-голямата на Балканския полуостров и единствена в България. Поморийското езеро е защитена местност и част от Натура 2000.

Заради високата соленост, от повече от 20 века от езерото се добива сол чрез изпарение, и днес на брега му има действащи солници, а дъното му е покрито с черна лековита кал.

40708

Посетителски център „Поморийско езеро”

Тук можете да чуете интересна беседа от екскурзовод, да получите насоки за маршрути около езерото, да гледате кратки видеоклипове, да вземете безплатен велосипед, с който да обиколите езерото, или да надникнете през телескоп и бинокъл, за да опознаете отблизо живота на пернатите обитатели на лагуната. От терасата на центъра се открива панорамна гледка към езерото и колонията на редките гривести рибарки.

40705

40707

Полезна информация: Посетителският център се намира до Музея на солта, на брега на Поморийското езеро (питайте за Солниците, всеки в града ще ви упъти). Работно време: 1 юни – 30 септември: 09:30 - 18:30 ч. (почивен ден – понеделник). От 1 октомври до 31 май: 09:30 – 17:00 ч. (почивни дни: понеделник и вторник). При предварителна заявка (1 седмица) центърът може да бъде отворен и през почивните дни. Тел: 0885 108716 и 0885 108712. Имейл: dpopov@greenbalkans.org.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още снимки от Поморийския посетителски център:

40711

40704

40706

40709

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин