Посетете историческата столица на Черна гора - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Посетете историческата столица на Черна гора
Автор: Peika.bg
Посетете историческата столица на Черна гора

Град Цетине е сгушен в малка карстова долина, в подножието на планината Ловчен и е една от немного познатите, но изключително интересни дестинации на Балканите.

Той се намира в Черна гора и до него може да се стигне доста лесно, тъй като е намира в близост до известния курорт Будва. Малко преди него пътят се разделя на две и едната посока ви отвежда право в Цетине - историческата столица на Черна гора.

За основател на града се счита Иван Църнойевич, който построява замъка и манастира, в равнината на Ловчен. Според писмени данни, до края на XVII в., името на града е Цетинско поле.

Посетете историческата столица на Черна гора


Цетине има голяма история и много какво да покаже. Той е бил е столица на страната от признаването на независимостта ѝ на Берлинския конгрес през 1878 г. до 1946 г., когато за столица на Социалистическа република Черна гора е обявен Титоград (Подгорица).

Градът може да бъде разгледан за 1-2 часа, но това време със сигурност няма да ви стигне да се наситите на запазената от XVIII и XIX в. архитектура. Тя ще ви потопи в неповторимата историческа атмосфера и голямата културна стойност, която градът пази.

Посетете историческата столица на Черна гора


Една от забележителностите, които си заслужава да посетите, е Цетинският манастир, построен през 1701 г. Той бива унищожен неколкократно от турците, но всеки път е възстановяван дори и да се е налагало да бъде построен от основи. Той има изключителна стойност за жителите на цялата страна и се приема за духовното средище на черногорците.

Другото място, което не бива да пропускате, е двореца на крал Никола I Нигуеш, където може да се види портрет на българската царица Йоана като малко дете.

Въпреки скромните си размери, градът изобилства от музеи и галерии, има Художествена академия и красиви паркове, от които се открива великолепна гледка към планината Ловчен и едноименния национален природен парк.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин