Повече видимост за българските музеи в Уикипедия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Повече видимост за българските музеи в Уикипедия
Автор: Peika.bg
Повече видимост за българските музеи в Уикипедия

Осемнадесет музея от цялата страна взеха участие в първия Музеен Уикипедия едитатон по инициатива на Гьоте-институт България.

По случай Деня на народните будители, 1 ноември, тази година Гьоте-институт организира първия Музеен Уикипедия едитатон. Между 27 и 29 октомври в обучението се включиха осемнадесет музея от цялата страна, които си поставиха за цел да подсилят и актуализират онлайн репрезентацията си в Уикипедия.

Уъркшопът беше воден от Жюстин Томс - членка на Българското уикипедианско общество, както и експертка в сферата на комуникациите и връзките с обществеността. Представените от нея теми дадоха възможност на участниците да научат повече за историята и замисъла на свободната енциклопедия Уикипедия, както и за основните линии на редактиране, писане на статии и ново съдържание.

Въведението в особеностите на платформата беше последвано от практически демонстрации и обсъждания на конкретни, новосъздадени статии, които да обогатят съдържанието и да популяризират музейното дело в България.

Инициативата, част от дългосрочния проект “Музеят - място за среща” на Гьоте-институт, цели да подчертае ролята на музеите в културния и социален живот, както в исторически план, така и в съвремието.

Участие в едитатона взеха музейни работиници, както и педагози, ПР-и, историци, изкуствоведи и изследователи, чиято работа и интереси са свързани с музейното дело и културното наследство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин