Прага: Шопинг пътеводител - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прага: Шопинг пътеводител
Автор: Ралица Василева
Прага: Шопинг пътеводител
Снимка: Thinkstock/Guliver

Магазините в Прага ще ви очароват с красиви стоки и любезни продавачи, а най-хубавото е, че всички знаят английски език и с удоволствие ще ви обяснят, каквото ви интересува.

По уличките, разклоняващи се от „Прашна брана” (Prašná brána), има много бижутерийни магазини. По витрините им ще видите изложени бижута с кехлибар. В магазините освен традиционния оранжево-кафяв кехлибар, ще ви предложат и зелен кехлибар. Цветът му е много красив и със сигурност ще се загледате. Всяка продавачка любезно ще ви прикани да влезете и да пробвате бижута в магазина, докато тя увлекателно ви разказва за този кехлибар. Цветът му се получава при загряването на обикновен кехлибар до много висока температура, докато вътрешността му се пръсне. Така се получават красиви синьо-зелени оттенъци.

По улиците, излизащи на централния площад, са разположени много магазини за дървени играчки и предмети за дома. В тях ще откриете дървени бурканчета за мед, красиви керамични мелнички за кафе, големи восъчни свещи, сервизи, соли за вана, ленени спални комплекти и още много други неща, които ще внесат уют и спомен за Прага в дома ви.

Във всички магазини за сувенири ще забележите една усмихната къртица. Тя може да бъде дървена, керамична, плюшена, изобразена на калъфки, чанти, чаши, ключодържатели, значки, магнитчета и на какво ли не още. Тя е герой от стара чешка анимация. Тази къртица се е превърнала в чешки национален символ. Интересното е, че в анимационното филмче тя не говори на чешки, а само издава писукащи звуци, прави физиономии и жестикулира. Така всеки, независимо от своята националност, може да я разбере. Смята се, че именно затова е толкова популярна. В България филмчето за малката къртица се е излъчвало в „Лека нощ, деца”.

Блясъкът на чешкия кристал ще ви привлича от почти всяка витрина в Прага. Цветен или прозрачен, от него са изваяни изящни фигурки на животни, принцеси, обувки, съдове, красиви брошки и обеци, сервизи и пищни полилеи.

Халбите за бира са страхотен подарък. В Прага ще намерите красиви керамични халби във всякакви размери. Разбира се, ако сте любители на бирата, не се колебайте и изберете големите. Някои халби имат метално капаче, прикрепено към дръжката им. То служи за съхраняване на бирата в чашата ви след като сте отпили като я предпазва от изветряване.

В Прага има и два големи магазина за феновете на комиксите. По-големият от двата се намира в централната част на града, а по-малкият е разположен в по-отдалечен, но достъпен с метро квартал. Хубавото е, че в тези магазини има богат асортимент от комикси както на чешки език, така и на английски. Ще откриете и много фигурки на любими герои, тениски, шапки, плакати, настолни игри, чаши с герои от известни сериали и всичко, за каквото се сещате по темата. Истински рай за истински почитатели.

Тръгнете ли към хълма Петрин, ще минете по тесни улички, изградени от каменни стъпала. По тях ще забележите малки сгушени магазинчета за картини. На повечето са изобразени гледки от Прага, отделни забележителности, Прага през различните сезони. Ще ви се прииска да имате поне една в дома си за спомен от този невероятен град.

Вече ви се ходи в Прага? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
KateR, 02.10.2014 | 12:13
Посетете и музеят на чешският гранат! Екскурзоводът ще Ви покаже експозициите на този магически камък и ще Ви разкаже за всички видове гранати в света. Ако искате можете да си купите от самия музей различни видове бижута с гранати.
Абонирайте се за нашия бюлетин