Правила на общуването в Англия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Правила на общуването в Англия
Автор: Вероника Иванова
Правила на общуването в Англия

В Англия, както и във всяка друга страна, също има някои особености в начина на общуване и нравите на местното население. 

Тук съществуват някои негласни правила на поведението в различни ситуации, нарушаването на които би могло да се сметне за недопустимо. В случай, че сте решили да посетите Англия, то ето как трябва да се държите там, така че максимално да се приобщите към местната култура:

Възпитание и маниери

Англичаните са известни по света като дисциплинирани, любезни и сдържани, както в маниерите си, така и в облеклото и начина на изразяване. Пословично е и чувството им за хумор (което наистина е доста особено), а “моля”, “благодаря”и “заповядайте” са изрази, които присъстват в почти всяко изречение. За мъжете пък се счита за признак на добро възпитание да свалят винаги шапката си в затворено помещение, а също и да са с добре лъснати обувки.

Начин на поздравяване

Англичаните обикновено са сдържани, когато се поздравяват. Най-често едно “Здравей!” или кимане с глава е достатъчно (за разлика от по темпераментни народи като испанците, например, за които прегръдките и целувките по бузата за поздрав са нещо нормално).

Обръщения

В Англия съществуват най-разнообразни обръщения, като в зависимост от това в коя част на страната сте попаднали,  може да ви нарекат dear (скъпа/скъпи), flower (цвете), chick (пиленце), mate (приятел, колега), son (синко) или treacle, което е вид сладникаво ласкателство (естествено, всички тези обръщения се подбират и според пола ви).

В Стафордшър, например, когато се говори за трети човек, той се назовава с думата “duck”, без значение от какъв пол е. Това може да ви се стори странно в първия момент, но за тази част на Англия е нещо съвсем нормално. Интересен факт е, че това обръщение идва от англо-саксонската дума “ducis”, означаваща респект към някого. В Средна Англия пък в миналото по подобен начин се е използвала думата “duc”, означаваща “лидер”(оттам произлиза и титлата “дук”).

Правила на общуването в Англия

На гости

В случай че сте поканени на гости, добре е да носите някакъв подарък със себе си – дали това ще е бутилка вино, цветя или шоколад, ще решите според ситуацията. За подходящ жест се смята и изпращането на благодарствена картичка.

Правила на общуването в Англия

На масата

В Англия етикетът изисква ножът да се държи в дясната ръка, а вилицата – в лявата. Освен това не е прието да се разговаря по време на хранене, а да отидеш и да заговориш някой, който се храни е крайно неприемливо за англичаните.

Как да пием чая?

Традицията да се пие чай от 16:00 до 18:00 часа се е появила в Англия още преди 300 години и се нарича “5 часа”. В този отрязък от време  англичаните оставят настрани работата си и отиват да пият чай с малки сандвичи или сладкиши.  Чаят обикновено се  поднася с мляко, като разбъркването трябва да бъде леко, за да не се получава “водовъртеж”. След като приключите с разбъркването, етикетът изисква да поставите лъжичката в чинийката. Ето и нещо любопитно и полезно: докато отпивате от чая, в никакъв случай не бива да държите кутрето си изправено, тъй като това се приема за арогантен жест.

Правила на общуването в Англия

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин