Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа
Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа
Снимка: MAPS

От 31 март до 6 април Музеят на хумора и сатирата организира триизмерно заснемане на Дом паметника на БКП на Бузлуджа, по-известен като „чинията”.

Заснемането е с цел документация и изготвяне на триизмерен модел. То се извършва от изследователи на Кипърския институт и визуални артисти от виенската организация W24 Programm в рамките на съвместния проект MAPS (Картографиране и архивиране на публични пространства), съфинансиран по Програма Творческа Европа на Европейския съюз.

Заснемането чрез 360 °-VR-видео и 3D-сканиране се извършва съвместно от три лаборатории на Кипърския институт, изследователска организация с богат опит по документиране и визуализиране на културни наследство – лабораторията за виртуална среда, лабораторията за 2D и 3D документация и изследователския център за околната среда и водите.

Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа
Снимка: MAPS

В резултат на заснемането, ще бъде изготвен и публикуван в интернет точен модел на паметника, който е от изключителна ценност предвид недостъпността на архитектурните чертежи на монумента. Работата на екипа е възможна благодарение на Областна управа Стара Загора, която осигури достъп и за интериорно заснемане.

Едновременно с работата по изработка на модел, словенският партньор по проекта, МоТА заснема интервюта с хора от различни възрастови групи в Казанлък, Шейново, Габрово и София, чрез които да проследи доколко те познават историята на паметника и какво е мнението и сантиментите им към него.

Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа
Снимка: MAPS

Откритият  на 23 август 1981 г., лично от партийния и държавен лидер Тодор Живков, паметник от години се руши. Проектът MAPS цели създаване на подробен архив от материали за паметника на Бузлуджа и над 80 други паметници в Европа, които са изоставени, забравени, занемарени (най-често по идеологически причини). Архивът, който все още е в процес на събиране и обработка, може да бъде открит на адрес www.nonument.org. Той представя паметниците и публичните пространства чрез заснемане, но и с истории на архитекти, урбанисти, историци, строители, както и местни жители.

В петък, 5 април, от 17:30 изследовател от Кипърския институт ще представи в Музея на хумора и сатирата работния процес на заснемането и използваните технологии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин