Язовир Копринка и потопеният тракийски град Севтополис (фотопис) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Язовир Копринка и потопеният тракийски град Севтополис (фотопис)
Автор: Боряна Кръстева

Малко преди залез пристигам на язовир Копринка, край Казанлък. Беше дълъг ден, изпълнен със скални мистерии на мегалита „Вратата на Богинята Майка“ край с. Бузовград и „Правите камъни“ над с. Розовец. Идването ми на язовира е като едно пречистване от чувствата и мислите, които през деня изпълваха душата ми.

Водата лекува, дори и само гледайки я отстрани. Спокойните води се разливат между сивеещите брегове. Повърхността им е леко набраздена от тънкия, но студен вятър. Пронизва ме и сякаш се забива в мозъка ми. Там сега е тихо, толкова тихо, че мога да чуя истинския си глас. Този, който се спотаява зад разума, но който носи повече мъдрост и от най-разумния човек. Това е гласът на сърцето или вътрешният глас – наречете го както искате, но знайте, че само той е истинският. Проговаря, когато е много тихо и не ви е страх да го чуете...

Разхождам се по язовирната стена. Отдясно са сините води на яз. Копринка, а в далечината Балкана. И той синее. Само върховете му са покрити с бели шапки. Ето го и връх Ботев, извисяващ се като господар над цялата долина. Пейзажът прилича на картина от синия период на Пикасо. На пръв поглед – едноцветен, а носещ толкова емоции, живот и дълбочина.

Въпреки студеното време, в язовира се мяркат малки лодки, а в тях – рибари. Там, далеч зад тях, се откроява едно малко островче. Над него стърчат тополи, сякаш нарисувани с тънка четка. Очертанията им, на фона на залязващото слънце, изглеждат толкова крехки. Сякаш ще се разтворят във въздуха като боята на художник в бурканче с вода.

Продължавам разходката си по язовирната стена, но този път надничам от другата страна. Там ме очаква огромна, каменнозидана стена. Истинските изненади обаче не са на повърхността. Те са скрити дълбоко, там, където сега никой не може да ги види.

Под спокойните води на яз. Копринка лежи един древен тракийски град. Той е бил столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр. Негов създател е тракийският цар Севт III, а името му е Севтополис! По ирония на съдбата, строителството на язовира се оказва както повод за неговото откриване, така и причина градът отново да потъне в забрава.

Останките на древния Севтополис се появяват на бял свят през 1948 г., по време на строителството на яз. Георги Димитров, днес яз. Копринка. Разкопките се извършват от български екип археолози, ръководени от проф. Димитър Димитров. Те установяват и името на града, благодарение на един надпис – клетвен договор между градовете Кабиле и Севтополис. По това време вече е известно, че Кабиле се намира край Ямбол и археолозите разбират, че са открили столицата на Одриското царство. Днес оригиналът на този договор се съхранява в Националния археологически музей в София. Негово копие е изложено в Историческия музей в Казанлък.

По време на разкопките са открити много монети, сечени в самия Севтополис, изкусна керамика, накити. Градът е имал крепостна стена с дължина 890 м. От трите страни е бил заобиколен от р. Тунджа, която служила за естествена защита. В Севтополис е имало и светилище на бог Дионис, както и храм на Великите тракийски богове. Дворецът на владетеля Севт III бил на два етажа и изключително богато украсен.

До 1954 г. градът е проучен и фотографиран. Въпреки огромното културно и историческо значение на откритието, все пак е решено, изграждането на язовира на продължи, като остави Севтополис на дъното му.

Историята за този славен тракийки град трябва да продължи да се разказва. Макар и потопен, нека споменът за него продължава да живее, а един ден той може да се възроди отново!

***

Снимките са направени със Sony HX99. Това е най-малкият в света фотоапарат с широк диапазон на вариото - 24 – 720 мм мащабиране. Обективът му ZEISS® Vario-Sonnar T* 24 – 720 мм осигурява забележително представяне във всяка ситуация.

Язовир Копринка и потопеният тракийски град Севтополис (фотопис)
Язовир Копринка и потопеният тракийски град Севтополис (фотопис)

Sony HX99 предлага всички възможности на големите професионални фотоапарати, но е много по-лесен и удобен за употреба. Той е перфектен за всеки пътешественик, който иска да улови всеки миг!

Язовир Копринка и потопеният тракийски град Севтополис (фотопис)
Язовир Копринка и потопеният тракийски град Севтополис (фотопис)

Въпреки своя суперкомпактен размер HX99 осигурява висококачествени изображения и изключително представяне. Освен високото ниво на мащабиране, той включва 4K видео запис, бърз и прецизен AF, както и висококонтрастен електронен OLED визьор, удобен пръстен за контрол и накланящ се сензорен LCD екран за лесна работа.

Язовир Копринка и потопеният тракийски град Севтополис (фотопис)

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин