Празник на Сахара в Дуз - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Празник на Сахара в Дуз
Автор: Елена Исаева

Тунис е една прекрасна, дори бих казала приказна държава в Северна Африка, разположена на брега на Средиземно море между долината на река Нил и Атлантическият океан.

 

Страната има богата и много интересна древна история. На територията ѝ са съхранени исторически паметници на атерийската, иберо – мавросийската и капсийската култура. На мястото на днешен Тунис се е намирал и добре познатият в историята град – държава Картаген. Тунис е най – малката държава в региона на Атласките планини, но за сметка на това е една от най-посещаваните в Африка и определено има защо.

Празник на Сахара в Дуз
Снимка: pixabay.com

Със своята красива брегова ивица и мек климат, страната е изключително желана дестинация и целогодишно се посещава от стотици хиляди туристи. Освен с богатото си културно – историческо наследство, красиви плажове и известни курорти, Тунис привлича инетереса на хиляди посетители и с редицата пищни фестивали, които се провеждат ежегодно в различни краища на страната, един, от които е Празникът на Сахара. За първи път е проведен през 1910 г. в град Дуз и тогава е наречен Фестивал на камилите. Дуз е интересен град, който се намира в централен Тунис. Някога, в миналото е бил важна спирка при преминаването на транссахарските кервани през страната. Днес той е важна туристическа дестинация със световно значение. Със своето разположение го наричат „вратата към Сахара“. Тук много посетители и туристи идват, за да се докоснат и видят пустинята, или да участват в пустинни походи с камили, джипове и мотори, и много други неща, които се предлагат за всички вкусове и възрасти.

Празник на Сахара в Дуз
Снимка: pixabay.com

В последните години фестивалът е прераснал в четиридневен празник в представяне на бедуинските традиции. Това е едно наистина много красиво празненство, провеждано в края на месец декември или началото на месец януари всяка година, което показва запазените традиции и изкуството на пустинните жители.

В града се издигат големи шатри, в които се разменят различни стоки. Хората се събират, палят огньове около които си разказват интересни истории. Приготвят се вкусни ароматни местни ястия. През деня бедуините организират надбягвания с коне и демонстрират уменията си като ездачи. Организират се също надбягвания с камили, преследване на зайци сред пясъците на пустинята и други подобни състезания. Виртуозни жонгльори представят униклани изпълнения, акробати представят номера, които буквално могат да ви спрат дъха. Грациозни танцьори забавляват зрителите под акомпанимента на приятна музика. През цялата нощ не стихват възгласите и забавата край огньовете.

Празник на Сахара в Дуз
Снимка: pixabay.com

 

Най – запомнящото се събитие обаче остава поетичното състезание, което се спонсорира и води от популярният „пустинен“ поет Абделатиф Белгасем, който е създал и интересен музей на Сахара в града.

Празникът на Сахара е най – известният, от всички, провеждани в Тунис. Това е едно своеобразно празненство, което представя, съхранява и продължава културните традиции на страната. Да си част от такова пищно и интересни събиитие е истински празник и наслада за душата и всички сетива.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин